Китайският технологичен гигант Tencent обяви, че се отказва от по-голямата

...
Китайският технологичен гигант Tencent обяви, че се отказва от по-голямата
Коментари Харесай

Tencent раздава дивиденти за над 16 млрд. долара под формата на акции

Китайският софтуерен колос Tencent разгласи, че се отхвърля от по-голямата част от акциите си в компанията за онлайн търговия JD.com, съобщи Си Ен Би Си.

Tencent ще разпредели 457 млн. акции клас A на JD.com, под формата на еднократен дял, на свои акционери. Акциите са на стойност 127,7 милиарда хонконгски $, което се равнява на към 16,37 милиарда щатски $

Tencent има съществени вложения в редица китайски компании, в това число Meituan u Pinduoduo. Макар че тези вложения помогнаха за растежа на компаниите, те провокираха опасения по отношение на мащаба и въздействието на Tencent, споделя Шон Янг от Blue Lotus Capital Advisors.

„ Смятам, че всъщност изборът на Tencent е да понижи тези си дялове и да опита да покаже на обществото, че „ не е толкоз огромен, колкото всички си мислят “, разяснява той. „ Това евентуално ще понижи опасенията по отношение на неговото въздействие “, прибавя Янг.

Пекин стегна контрола върху китайските софтуерни компании през последните месеци в границите на акция за възстановяване на отбраната на персоналните данни и битка с монополните практики, налагайки огромни санкции против компании като Alibaba и Meituan.

По думите на Янг ходът на Tencent произтича от желанието на компанията да отклони вниманието от себе си, а не от проблеми с JD. Според него бизнесът на JD с онлайн търговия „ е бил доста резистентен “ през тази година, изключително спрямо съперниците му Pinduoduo и Alibaba.

От JD обявиха, че след този ход делът на Tencent в компанията ще спадне от 17% до 2,3%. Оттам разясниха, че двете компании ще запазят стратегическото си партньорство макар продажбата.

На този декор акциите на JD в Хонконг поевтиняха със 7,02%, а тези на Tencent нарастнаха с 4,24%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР