Китайският технологичен гигант Alibaba Group изгуби 26 млрд. долара от

...
Китайският технологичен гигант Alibaba Group изгуби 26 млрд. долара от
Коментари Харесай

Alibaba изгуби $26 млрд. след фалшива тревога за арест на Джак Ма

Китайският софтуерен колос Alibaba Group изгуби 26 милиарда $ от пазарната си оценка за броени часове след суматоха на пазарите, подбудена от видимо " почтена " вест, която няма нищо общо с сдружението. 

Във вторник китайската държавна телевизия CCTV афишира в новините си, че полицията в град Ханджоу (централата на Alibaba) е приложила " насилствени ограничения " против жител с семейството " Ма ". 

Водещият на емисията оповестява, че карцерът се е случил на 25 април, защото " Ма " е упрекнат за потреблението на интернет за действия, застрашаващи националната сигурност.

Според информацията " Ма " е обвинен за " скрит план с задгранични антикитайски противников сили ", целящи да предизвикат държавен прелом или обособяване на територии от Китай. 

Информацията е довела до всеобща суматоха на вложителите в Alibaba, които са решили, че управляващите в Пекин са оповестили война на създателя на компанията Джак Ма.

Само за няколко часа акциите поевтиняват с 9,4%, което води до загубата на близо 26 милиарда $. Борсовата рецесия е овладяна малко откакто CCTV прави конкретизиране, с което дава да се разбере, че задържаният мъж не е китайският милиардер, а различен човек. 

Според китайската медия Global Times, обвиненият е шеф по хардуерни разработки в софтуерна компания и е роден през 1985 година в Уенджоу, до момента в който Джак Ма е роден през 1964 година в Ханджоу. 

Fortune показва, че името " Ма " е една от постоянно срещаните семейства в Китай, като измежду 12-милионното население на Ханджоу има над 100 000 души с това име. 

Страховете на вложителите не са напълно неоправдани. Още в края на 2020 година Джак Ма внезапно утежни връзките си с комунистическите управляващи в Китай, откакто си разреши да подлага на критика обществено икономическите им промени. 

Милиардерът изчезна от общественото пространство в продължение на два месеца, откакто Пекин стартира антимонополни следствия против негови компании.

CNN цитират наблюдаващ на политическите процеси в Китай, който обръща внимание, че случаят е " ясна илюстрация за властта на държавното управление, без значение дали то подхваща ограничения или не ". 

" Определено това показва, че властта може да изтрие десетки милиарди долари от пазарната оценка на една компания, без даже да си прави труда да арестува върховен софтуерен управител. Достатъчно е единствено да пусне избрана информация ", споделя преподавателят по политически науки Виктор Ших от Калифорнийския университет. 

Едва след изясняването на истината към самоличността на арестувания мъж, акциите на Alibaba са съумели да възстановят отчасти загубите си, само че към обяд са останали на към 2% по-ниски стойности от предходния ден. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР