Китайският роувър Чжужун измина повече от километър на повърхността на

...
Китайският роувър Чжужун измина повече от километър на повърхността на
Коментари Харесай

Китайският роувър "Чжужун" измина повече от километър на Марс

Китайският роувър " Чжужун " измина повече от километър на повърхността на Марс, съобщи Синхуа.

Китайското национално галактическо ръководство заяви, че марсоходът ще продължи да се движи в южната част на равнината Утопия, където се допуска, че са се срещнали антично море и суша. Там апаратът ще извърши редица проучвателен задания.

" Чжужун " и междупланетната станция " Тянвън-1 " доближиха Марс на 15 май тази година. На 22 май Чжужун слезе от платформата за кацане и стартира да учи почвата, йоносферата и климата.

Навигационната камера на марсохода улавя данни за терена и релефа на планетата. Той разполага и с радар, който учи структурата на повърхностния пласт и я изследва за вероятно съществуване на грунтов лед.

" Чжужун " е оборудван и с метеорологичен измервателен апарат, с който получава данни за температура, налягане, скорост и посока напразно, както и други данни, които се употребяват за проучване на физическите характерности на атмосферата на Марс.

Космическият уред " Тянвън-1 " беше изстрелян на 23 юли 2020 година от космодрума Вънчан в южната китайска провинция Хайнан. През февруари станцията доближи орбита на Марс.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР