Китайският пазар на автомобили е най-големият в света сам по

...
Китайският пазар на автомобили е най-големият в света сам по
Коментари Харесай

Продажбите на електромобили и хибриди в Китай почти се удвояват през 2022 година

Китайският пазар на коли е най-големият в света самичък по себе си, а когато се подчертаят размерите на продажбите на коли с електрически мотори в някаква композиция, разликата от най-близките съперници е неведнъж по-голяма. В Китай да вземем за пример през предходната година са продадени пет пъти повече електрически коли, в сравнение с в Съединени американски щати, а размерът на продажбите съвсем се е удвоил, в случай че се включат и хибридите.

Както изяснява The Wall Street Journal, формалните статистически данни, оповестени от Китайската асоциация на автомобилните инженери, ни разрешават да приказваме за това. Като цяло локалният пазар на леки коли набъбна единствено с 1,9% през предходната година, до впечатляващите 20,5 млн. автомобила. От този брой 5,67 милиона автомобила са имали електрически тягов мотор в композиция с мотор с вътрешно горене и опция за презареждане от електрическата мрежа или единствено в композиция с тягова батерия. През предходната година в Китай са продадени над 4 милиона електрически автомобила с директни акумулатори. В Съединени американски щати през същия интервал са продадени пет пъти по-малко.
-->
В същото време продажбите на коли с стандартни задвижващи елементи в Китай са намалели с 13% през предходната година. В края на 2021 година потенциалът на целия китайски пазар на леки коли набъбна с 4%, тъй че в този момент е подходящо да се приказва за закъснение съвсем на половина.

Според китайски специалисти идната година може да се окаже сложна за международния пазар на коли заради слабостта на международната стопанска система, високите лихвени проценти в Съединени американски щати и огромните ресурси в Китай. Според резултатите от настоящата година китайският авто пазар като цяло няма да нарасне с повече от 1 %, а главната динамичност ще настъпи през втората половина на годината. Що се отнася до прогнозите за развиването на пазара на електрически транспортни средства в Китай, темпът на напредък за актуалната година може да бъде стеснен до към 30 %. По-ниските цени на въглеводородните горива могат да възпрат някои клиенти от закупуване на електрически и хибридни транспортни средства. Ситуацията в Китай ще се утежни от прекратяването на дотациите за закупуване на електрически транспортни средства за китайски жители, които бяха в действие до декември предходната година в това число. Наближаването на крайъгълен камък спомогна за увеличение на търсенето на електрически транспортни средства през декември, като целият пазар на коли в КНР набъбна с 3% през предишния месец до 2,17 млн. единици.

На китайския пазар на електрически автомобили и плъгин хибриди миналата година беше белязана от големия триумф на локалната марка BYD, която се изкачи от десето място на първо, продавайки близо 1,86 милиона автомобила със съответните задвижвания през 2022 година Концернът Geely е продал над 262 000 електрическия автомобил, от които 72 000 са с премиум марката Zeekr, която ще бъде показана едвам в края на 2021 година

Tesla разполага с най-големия цех за сглобяване на електрически автомобили в Шанхай, профилиран в производството на Model 3 и Model Y. Като цяло Tesla е произвела над 710 000 електрически автомобила в Китай през предходната година, което е към половината от общото ѝ международно произвеждане, само че към момента няма данни каква част от тях са били продадени на вътрешния пазар. Tesla доставя съединени в Китай коли в прилежащите страни и даже в Европа. Компанията интензивно ги намаляваше през този месец и въпреки че това подтиква търсенето на някои модели, докара и до отчаяние от страна на клиентите в Китай, които са закупили колите през декември на по-високи цени.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР