Китайският лидер Си Зцинпин лично е предупредил руския си колега

...
Китайският лидер Си Зцинпин лично е предупредил руския си колега
Коментари Харесай

Си Цзинпин казал лично на Путин да не посяга към ядрено оръжие

Китайският водач Си Зцинпин персонално е предизвестил съветския си сътрудник Владимир Путин да не прибягва до нуклеарна офанзива в Украйна. В частни диалози публични лица от Пекин споделят, че са убедили президента на Русия да се въздържа от едвам прикрити закани за приложимост на нуклеарно оръжие. Това се възприема като сигнал, че Китай е угрижен от започнатата от Русия война, въпреки да предлага на Москва поддръжка, считат западни и китайски чиновници.

Това твърди " Файненшъл таймс " в обява, цитираща източници, съгласно които предизвестието е било отправено през март по време на извънредно продължителната аудиенция на китайския президент в съветската столица.

За китайците способността на накарат Путин да се сдържа от прибягване до такова оръжие заема централно място в акцията на Пекин за възобновяване на връзките с Европа. Публично китайският водач приказва, че " няма ограничавания " в партньорството с Путин, което разсъни подозрения дали Китай не е податлив да прави компромис с политиката си за въздържане на използването на атомни оръжия.

Твърдението за отправено при персонална среща предизвестие към Москва - както и на всички други равнища - за съществени последствия в двустранните връзки, в случай че се стигне до този сюжет, дава вяра, че китайците разполагат със сдържащ резултат.

Освен това позицията на Пекин против нуклеарните оръжия е включена в така наречен кротичък проект на Китай от февруари тази година. Включването на текст, осъдителен използването на нуклеарни оръжия, в обширния финален документ от мартенската среща, е станало по китайско гледище, твърдящ още източниците на " Файненшъл таймс ".

Началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски съобщи в сряда, че позицията на Китай пред лицето на евентуална нуклеарна опасност от Русия е " значима ". Андрий Йермак разгласява в канала си в " Телеграм " екранна фотография на публикацията от " Файненшъл таймс " с думите: " (Това е) значима позиция на (Китай) във връзка с нуклеарната опасност от лудия съветски терорист ".

Удар в Украйна или някоя от подкрепящите я европейски страни би рискувал конфигуриране на цяла Европа против Китай, изяснява консултант в Пекин. Преподавател по интернационалните връзки в Университета " Ренмин " в Пекин декларира, че " Русия в никакъв случай не е получавала и няма да получи китайско утвърждение за приложимост на нуклеарно оръжие " и в случай че това се случи, " Китай в допълнение ще се дистанцира от Русия ".

Трите нуклеарни сили в НАТО - Съединени американски щати, Англия и Франция, декларирали на Кремъл, че в случай че прибегне до тактическо нуклеарно оръжие, ще отговорят с удар по силите на Русия с стандартни средства.

Въпреки това, няма цялостна гаранция, че и китайските, и останалите предизвестия са постигнали сдържащ резултат, той като, съгласно представен съветски анализатор, за Путин нуклеарното оръжие е последната му гаранция, че няма да загуби пагубно войната в Украйна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР