Китайските регулаторни органи проведоха извънредна среща с местни и чуждестранни

...
Китайските регулаторни органи проведоха извънредна среща с местни и чуждестранни
Коментари Харесай

Китай се опасява от американски санкции

Китайските регулаторни органи организираха изключителна среща с локални и задгранични банки, с цел да обсъдят по какъв начин могат да защитят китайските активи в чужбина от глобите на Съединени американски щати. Според Financial Times, Китай желае да се защищити от глобите на Съединени американски щати, сходни на тези, наложени на Русия след агресията ѝ срещу Украйна.

Китайските чиновници се притесняват, че същите ограничения могат да бъдат подхванати против Пекин при положение на районен боен спор или друга рецесия. Въпреки съдействието на управлението на страната с Кремъл, китайските банки и компании не престават да се притесняват от бизнес с съветски структури, който може да докара до наказания от страна на Съединени американски щати.

На вътрешната среща, извършена на 22 април, участваха представители на Китайската централна банка и Министерството на финансите, както и локални и интернационалните банкови мениджъри.

Администрацията на Си Дзинпин се притесняваше от опцията Съединени американски щати и техните съдружници да замразят доларовите активи на съветската централна банка.

По време на срещата не бяха упоменати съответни сюжети, само че се счита, че един от вероятните мотиви за такива наказания е китайско навлизане в Тайван. Пекин назовава острова своя територия и заплашва с инвазия, в случай че Тайпе откаже да се подчини на контрола му за неопределен срок.

" Ако Китай нападне Тайван, разделянето сред китайската и западната стопанска система ще бъде доста по-сериозно, в сравнение с в тази ситуация с Русия, защото икономическото въздействие на Китай визира всички елементи на света ", съобщи един от участниците в срещата.

Според Андрю Колиър, ръководещ шеф на Orient Capital Research в Хонконг, китайското държавно управление е в правото си да се тревожи, " тъй като има доста малко други възможности, а последствията от финансовите наказания на Съединени американски щати са пагубни ".

По време на срещата китайски представители попитаха присъстващите банкери какво може да се направи, с цел да се защитят задграничните активи на страната, изключително валутните й запаси в размер на 3,2 трилиона $.

Огромните активи на Китай, деноминирани в долари, варират от облигации на Министерството на финансите на Съединени американски щати на стойност над 1 трилион $ до офис здания в Ню Йорк.

" Никой на място не можа да предложи положително решение на казуса. Банковата система на Китай не е подготвена да замрази активите си в долари или да бъде изключена от системата за продан на известия Swift, както Съединени американски щати направиха за Русия ", съобщи един от източниците, осведомен за срещата.

Някои банкери допускат, че Китайската централна банка може да изиска от експортьорите да обменят всичките си валутни доходи в юани, с цел да усилят доларовите си активи. Понастоящем експортьорите имат право да задържат част от валутните си доходи за бъдещо потребление.

Други оферират " доста " понижаване на квотата от 50 000 $, която китайските жители могат да изразходват всяка година за пътешестване в чужбина, заплащане на обучение и други покупки в чужбина.

Когато един чиновник попита китайските банкери дали биха могли да диверсифицират активи, обезпечени с йени или евро, те дадоха отговор, че концепцията е непрактична.

Но някои присъстващи банкери се питат дали Вашингтон въобще може да си разреши да прекъсне икономическите връзки с Китай, като се има поради статутът му на втората по величина стопанска система в света, големите му доларови активи и тесните търговски връзки със Съединени американски щати.

" За Съединени американски щати е мъчно да наложат огромни наказания против Китай. Това е като обезпечено взаимно заличаване в нуклеарна война ", съгласява се Колиър.

Припомняме, че по-рано китайското външно министерство съобщи, че страната не е заинтригувана от Трета международна война и поддържа мирното разрешаване на обстановката в Украйна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР