Китайски учени са създали изкуствен интелект с функциите на военен

...
Китайски учени са създали изкуствен интелект с функциите на военен
Коментари Харесай

Робот генерал премина теста на Тюринг. Какво следва?

Китайски учени са основали изкуствен интелект с функционалностите на боен пълководец. Способностите му са били тествани в редица проби, пише South China Morning Post.

Въпреки че някои военни стратези с богат опит играят с или против AI в продължение на години, те не са съумели да разпознават съперника си като машина.
-->
" AlphaWar мина теста на Тюринг ", сподели екипът зад създаването в публикация, оповестена в списанието на китайски език Acta Automatica Sinica на 17 февруари.

Изследователите разкриват в обявата, че AlphaWar може да предложи тактики, по-добри от тези, основани от хората.

Машината е кръстена на AlphaGo на Гугъл DeepMind - първият AI, който победи човешките първенци в комплицираната китайска настолна игра Го.

Тестът на Тюринг е препоръчан през 1950 година от Алън Тюринг, бащата на актуалните компютри. Той се опита да отговори на въпроса дали машините могат да мислят. В опита една машина се преструва на човек и беседва с човек, който я разпитва. Ако тя бъде разпозната като машина, значи се е провалила.

AlphaWar е основан от екип, управителен от професор Хуанг Кайки в Института по автоматизация към Китайската академия на науките в Пекин. Той минава самобитния тест на Тюринг през 2020 година. Заради военния темперамент на проучването, постижението не придобива публичност.

Военните симулации се правят от армиите на всички огромни страни в света. Решенията и ходовете в тях се вършат основно от хора.

Една модерна военна акция може да включва голям брой военен и поддържащ личен състав с доста разнообразни умения или съоръжение. Това усилва мащаба на проблемите и незнайните, който могат да зародят. Количеството информация до неотдавна затрудняваше и най-мощните суперкомпютри.

" Човешките същества са способни да създадат непредвидени неточности или да реализират изненадващи достижения в мощно неподходяща обстановка ", изясняват специалистите.

Доскоро машините във военните симулации се характеризираха с огромно равнище на предвидимост и неподвижност.

" Несигурността в човешкия детайл може да промени хода на борбата. Адаптивността е сложна за реплика ", споделят от екипа на Хуанг Кайки.

Друго предизвикателство е, че военната игра в действителност не е тъкмо игра - резултатите й са свързани с живота и гибелта на доста хора, прибавят откривателите

Китайският " AI-генерал " усъвършенства представянето си, като се учи от военни стратези или като играе против себе си. Но въпреки всичко прави неточности и изостава леко от най-хубавите човешки стратези в области, като координацията сред подразделения и избора на точните оръжия.

Екипът на Хуанг твърди, че продуктивността му и качествата му се усъвършенстват. За това може да помогне и напредъкът в други " цивилни " сфери на изкуствения разсъдък, като езиковия модел ChatGPT.

Изследването на Китай не е първото по рода си. Агенцията за напреднали разработки на Пентагона, DARPA, има сходен план, стартирал през 2007 година. Резултатите и развиването на тези стратегии е обвързвано с огромно равнище на секретност. Според разкритата информация AI стратезите ще се употребяват единствено за симулации и за повишение на квалификацията на същински генерали и офицери.

Ако те са способни да вземат по-добри решения от човешките и да побеждават в редица игри, то може би в напълно близкото бъдеще " AI-генералите " ще се появят на бойното поле. Възможно е решенията на човешките главнокомандващи да бъдат вземани след " съветване " или симулации с изкуствен интелект.

Военното дело ще става все по-преплетено с изкуствения разсъдък. Това слага всички, които не могат да си разрешат развиването му в неизгодно състояние.

Но стратезите с изкуствен интелект също не са непобедими. Те зависят от събраната от разузнаването информация. Освен това са застрашени от хакерски атаки или тенденциозен бойкот и смяна в кода, написа dir.bg

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР