Китайски учени наблюдаваха рентгеново излъчване, свързано с бързо радиоизбухване, и

...
Китайски учени наблюдаваха рентгеново излъчване, свързано с бързо радиоизбухване, и
Коментари Харесай

Китайски учени наблюдаваха високоенергиен двойник на бързо радиоизбухване

Китайски учени следиха рентгеново лъчение, обвързвано с бързо радиоизбухване, и потвърдиха, че източникът му е магнетар в Млечния път, обявиха от Института по физика на високите сили към Китайската академия на науките. Откритието бе направено в събота благодарение на телескопа за наблюдаване на високоенергийни гравитационни талази „ GECAM “.

„ За повторно в човешката история се следи високоенергиен аналог на бързо радиоизбухване. Това изобретение дава скъпа информация за по-задълбоченото изследване на този феномен “, сподели за „ Синхуа “ Сюн Шаолин, академик от Института.

За първи път такова рентгеново лъчение бе засечено от китайския телескоп „ HXMT “ дружно с други галактически телескопи през април 2020 година „ Оказва се, че източникът и на двете предавания е магнетарът SGR J1935+2154. Това е значима стъпка към разкриването на мистериите за произхода на бързите радиоизбухвания “, добави Сюн Шаолин.

Бързите радиоизбухвания са най-ярките известни досега във Вселената. Наричат се бързи, тъй като са извънредно къси – единствено няколко милисекунди. Все още обаче няма задоволително пояснение за произхода им и за механизмите на лъчение.

Магнетарите са неутронни звезди с ултрасилни магнитни полета.

Телескопът „ GECAM “ бе пуснат в употреба през декември 2020 година и има за задача да търси електромагнитни двойници на гравитационни талази, високоенергийни предавания от бързи радиоизбухвания, гама-лъчи и магнетарни изригвания.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР