Китайски самолети и военни кораби са репетирали атака срещу Тайван

...
Китайски самолети и военни кораби са репетирали атака срещу Тайван
Коментари Харесай

Владимир Овчинский: Препъни-острова Тайван

Китайски самолети и военни кораби са репетирали офанзива против Тайван на 6 август 2022 година, съгласно островните управляващи като възмездие за визитата на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси там, по време на което Пекин спря договарянията за сигурността и други въпроси със Съединените щати.

Краткото, необявено посещаване на Пелоси на самоуправляващия се остров, за който Китай твърди, че е част от него, вбеси Пекин и провокира невиждано военно обучение, в чийто ход в посока столицата Тайпе бяха изстреляни балистични ракети.

Министерството на защитата на Тайван сподели, че няколко китайски кораба и самолети са направили задачи в Тайванския проток, като някои от тях са пресекли междинната линия, всекидневен буфер, разделящ двете страни, в това, което тайванската войска назова симулирана офанзива против острова.

Край източното крайбрежие на Тайван и покрай японските острови китайски военни кораби и дронове симулираха офанзиви против американски и японски военни кораби.

Тайванската войска изпрати предизвестие и разположи патрулни сили и кораби за въздушно разузнаване за наблюдаване, като бреговите ракети бяха сложени в подготвеност.

Министерството на защитата на Тайван също сподели, че е изстреляло ракети късно вечерта на 5 август, с цел да предизвести седем дрона, летящи над неговите острови Кинмен, и неидентифициран аероплан, летящ над неговите острови Матсу. И двете групи острови са ситуирани край крайбрежията на континентален Китай.

На 5 август китайската войска съобщи, че е провела въздушни и морски учения в северната, югозападната и източната част на Тайван, с цел да изпита " взаимната бойна дарба " на своите сили.

Министерството на защитата на Япония заяви, че минимум четири ракети са прелетели над тайванската столица, което е невиждано събитие. В отчета се споделя още, че пет от деветте ракети, изстреляни по нейна територия, са паднали в нейната изключителна икономическа зона.

До къде води всичко това?

На 5 август 2022 година списание “Нешънъл Интерест” разгласява публикация на професора от Харвард Греъм Т. Елисън „ Тайван, Тукидид и войната сред Съединени американски щати и Китай “.

Елисън написа: „ Най-бързият път към кървава война сред Китай и Съединени американски щати минава през Тайван. Ако актуалната рецесия, подхранвана от ненавременното пътешестване на ръководителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси и решителния боен отговор на Китай, докара до конфликт на китайски и американски военноморски кораби или самолети, даже „ акцидент “ може да бъде искрата, която възпламенява огромен пожар”.

За благополучие, продължава Елисън, американското и китайското държавно управление знаят, че една гореща война би била злополука и за двете страни.

„ Никой сериозен човек в държавното управление не желае война. Но, за жалост, историята познава доста образци, когато противници, чиито водачи не желаят война, все пак са изправени пред предопределен избор сред приемането на това, което смятаха за неприемлива загуба, от една страна, и стъпка, която усилва заплахата от война, от друга”, добавя създателят.

В по-широкия исторически проект, когато бързо възходяща мощ съществено заплашва да измести огромната водеща страна мощ, съперничеството най-често приключва с война. През последните 500 години, отбелязва Елисън, е имало шестнадесет такива съперничества, като описаните от Тукидид. Дванадесет водят до война. Във всеки от случаите непосредствените аргументи за войната са злополуки, непредизвикани неточности и непредвидените последствия от неминуем избор, при който един от основните герои поема нараснали опасности с вярата, че другият ще отстъпи. Но зад тях стоят главните структурни фактори, на които Тукидид обръща внимание, когато изяснява по какъв начин двата водещи града-държави на класическа Гърция са се унищожили един различен в Пелопонеската война. Както той написа: „ Въстанието в Атина и страхът, който то вдъхва в Спарта, вършат войната неизбежна. “

Днес Съединените щати и Китай са въвлечени в най-голямото съревнование на всички времена. Неизбежна ли е войната за Тайван в тази борба? „ Историческите записи допускат, че войната е по-вероятна, в сравнение с неналичието ѝ “, написа Елисън, „ Но както демонстрират последните пет десетилетия, това не е безусловно така”, прецизира той. Преди петдесет години, през 1972 година, когато Никсън и Кисинджър откриват връзки с Китай, разликите сред Сединените щати и Китай по отношение на Тайван сигурно са непреодолими. Но държавниците демонстрират, че непримиримостта не значи безконтролност. Те са основали рамката на стратегическа неустановеност, която е осигурила пет десетилетия, в които жителите от двете страни на пролива изпитват по-голям растеж на своите приходи, здраве и благосъстояние, в сравнение с във всеки сходен миг в тяхната дълга история.

Има три изключително рискови фактора в борбата сред Китай и Съединени американски щати за Тайван, съгласно Елисън.

Първо, освен Си Цзинпин, само че и цялото китайско управление и народ са недвусмислено подготвени да попречат на Тайван да стане самостоятелна страна. Ако Си и неговият екип са принудени да избират сред признаването на независимостта на Тайван или война, която ще унищожи Тайван и по-голямата част от Китай, те ще изберат война.

Второ, това, което Уинстън Чърчил назовава " смъртоносни течения " във вътрешната политика, в този момент е необятно публикувано както в Съединени американски щати, по този начин и в Китай. Основна аксиома на американската политика е да се забрани на сериозен съперник да надделее по въпроса за националната сигурност. Така политиците републиканци и демократи бързат да покажат кой може да бъде по-твърд по отношение на Китай от другия. Кандидатът за президент Майк Помпео прикани Съединените щати да признаят независимостта на Тайван и като се има поради инерцията измежду републиканците, това евентуално ще бъде постоянно срещана точка в дневния ред на президентската акция на Републиканската партия през 2024 година

В Тайпе Пелоси разгласи " тържествената клетва на Съединените щати да поддържат отбраната на Тайван ". И тази седмица сенатор Боб Менендес, ръководител на комисията по външни връзки, и сенатор Линдзи Греъм - водач на комисията по защита, показаха Закона за политиката на Тайван, който ще дефинира Тайван като " главен съдружник отвън НАТО " и ще отпусне 4,5 милиарда $ за военна помощ.

Докато Си приготвя политическите детайлности за невиждан трети мандат като общоприет секретар и доживотен водач, натискът върху него да се опълчи на Съединените щати и да стои твърдо против Тайван е по-голям от всеки път.

Трето, макар че множеството американски политици към момента не са го осъзнали, военният баланс в Тайванския проток се е трансформирал през четвърт век след последната тайванска рецесия. Местният баланс на силите се промени уверено в интерес на Китай. Елисън счита, че Съединени американски щати могат да изгубят войната за Тайван. Както някогашният заместник-министър на защитата Робърт Уорк обществено съобщи, „ В най-реалистичните симулации и военни игри на Пентагона, в спорове, лимитирани до Тайван, резултатът е осемнадесет на нула. “

Елисън заключава: „ Ако Съединените щати стартират местна война за Тайван, американският президент най-вероятно ще се изправи пред предопределен избор сред провалянето и прехода към по-широка война, в която Съединените щати ще надделеят. Въпреки големия скок във военния потенциал, Съединените щати не престават да преобладават в дълбокия океан, от които Китай зависи както за своя енергиен импорт, по този начин и за своя експорт. Разбира се, тази по-широка война може да ескалира в допълнение. И горните стъпала на тази стълба на ескалация включват потреблението на нуклеарни оръжия”.

Елисън е убеден, че „ в нуклеарната сфера няма подозрение, че Съединените щати могат да заличат Китай от картата. Освен това няма подозрение, че това не би могло да бъде направено без китайски нуклеарни ответни удари, които биха умъртвили множеството американци. Сега Китай разполага със постоянен нуклеарен боеприпас, който основава страна, която Студените войни назовават “Гарантирано взаимно унищожение”. В нуклеарна война нито Съединени американски щати, нито Китай могат да се унищожат взаимно, без да унищожат себе си. "

***

Остров Тайван се трансформира в нещо като актуален препъни-камък, подложен от Бог, съгласно библейската легенда, на планината Цион на входа на храма и предопределен да изпита същински вярващите и да служи като препъни камък за тези, които слагат земните каузи над вярата.

Препъни-островът в действителност ни демонстрира тези, за които моментните политически ползи са по-високи от живота на милиони хора, които могат да загинат в нуклеарна война.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР