Китайски държавни медии съобщиха за 11 загинали и 27 души

...
Китайски държавни медии съобщиха за 11 загинали и 27 души
Коментари Харесай

Наводнения в района на Пекин отнеха живота на 11 души

Китайски държавни медии оповестиха за 11 починали и 27 души в неопределеност след наводненията в планинските региони към китайската столица Пекин.

Продължаващите с дни проливни дъждове принудиха управляващите да изтеглят жителите от уязвимите общини в учебни физкултурни салони, заяви през днешния ден държавната телевизия. Къщите са наводнени, разрушени са пътища, а колите са струпани на купчини.

Количеството на преваляванията е доста извънредно за Пекин, който нормално се радва на сдържан и изсъхнал климат. Наводненията в други елементи на Северен Китай, където рядко падат такива количества дъжд, взеха десетки жертви.

Всяко лято в обширни региони на Китай има наводнения, изключително в полутропичните южни региони. Въпреки това тази година в някои северни райони пострадаха от най-тежките наводнения от 50 години насам.

Поройните дъждове в Пекин и околните градове не престават четвърти ден. Водите в речните корита доближиха рискови нива, което накара столичните управляващи да прибегнат до особено водохранилище за такива обстановки - за пръв път от построяването му преди 25 години, отбелязва Ройтерс. От нощес са затворени над 100 планински пътища и са евакуирани над 52 000 души.

Тайфунът Доксури - един от най-мощните, регистрирани в Китай от години - отслабва, настъпвайки към вътрешността на страната, само че управляващите предизвестяват за заплаха от нови наводнения и свлачища. Днес в Пекин, както и в прилежащия град Тянцзин (провинция Хъбей), се чакат местни гръмотевични стихии и мощни ветрове, предизвести държавната телевизия.

Китайският президент Си Цзинпин прикани през днешния ден " да се направи всичко допустимо за избавяне на хората в неопределеност или блокирани от наводненията. Местните управляващи би трябвало да положат всички нужни грижи за ранените, да обезпечат заслон на засегнатите, а също да възстановят бързо транспортната инфраструктура, връзките и електроснабдяването, там където то е нарушено, добави малкия екран.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР