Китай ще пусне необявено количество суров петрол от държавния резерв

...
Коментари Харесай

Китай продава суров петрол от резерва в опит да стабилизира цените

Китай ще пусне необявено количество недопечен нефт от държавния запас на търг, като задачата е да се стабилизират цените за производителите. Предлагането ще стане на няколко стадия, а купувачи се чака да бъдат рафинерии и химически фабрики, разгласи Националната администрация за храните и стратегическия запас. Администрацията има вяра, че това ще докара до " стабилизиране на предлагането и търсенето на вътрешния пазар и дейно гарантиране на енергийната сигурност на страната ".

В бранша се приказва, че сходно деяние към този момент е било предприемано от китайските управляващи. Става въпрос за търгове през юли и август, само че източници на Reuters отхвърлят да потвърдят тази информация. По калкулации на Goldman Sachs 22 млн. барела нефт са били продадени от държавното управление, като това е довело и до понижаване на общото търсене в страната. Според анализатори от ING оповестяването на търговете удостоверява слуховете.

Представители на държавните рафинерии обявиха пред организацията, че търгът по-вероятно цели да покаже, че Пекин разполага с инструментите за стабилизиране на петролните доставки. " Рафинериите в действителност не усещат лимитирани доставки на международния петролен пазар. Вместо това някои чакат цените да спаднат даже до под 60 $ за барел ", счита чиновник с рафинерия в Южен Китай.

Китай деликатно пази своята стратегическа информация за запасите. Последните обществени данни за китайския държавен петролен запас бяха публикувани през 2017 година, когато държавното управление съобщи, че е построило 9 бази за предпазване на недопечен нефт с общ потенциал от близо 238 млн. барела. Според специалисти запасът на Китай при започване на юли е бил 220 млн. барела, което се равнява на потреблението за 15 дни.

" Новините идват в миг, в който поради краткотрайното затваряне на платформата Марс на Shell китайските компании са длъжни да търсят различни способи за доставяне със суровината. Покупките на 10-12 млн. барела, които се очакваше да бъдат доставени през септември и октомври са анулирани точно поради спирането в активността на Марс ", съобщи работещият в Energy Aspect анализатор Лю Юнтао. Според него на търговете ще бъдат продадени най-много 10 до 15 млн. барела нефт.

Вносът на недопечен нефт в Китай за януари - август се е намалил с 5.7% по отношение на предходната година. Цените на суровия нефт Brent се покачиха с към 40% тази година, защото търсенето се възвърне от пандемията от ковид през 2020 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР