Китай се опитва да съживи своя окаян пазар на недвижими

...
Китай се опитва да съживи своя окаян пазар на недвижими
Коментари Харесай

Страната, в която банки позволяват на хората да изплащат ипотеки до 80-годишна възраст

Китай се пробва да съживи своя плачевен пазар на недвижими парцели и търси по- " изобретателни " решения. За да привлекат повече хора, които да се решат на стъпката с ипотека, някои банки стартират да удължават горната възрастова граница за притежателите на жилища с ипотеки, до 80 години, съгласно разнообразни локални медии.

Горната възрастова граница нормално е от 65 до 70 години, съгласно британското списание Sixth Tone.

Така да вземем за пример 50-годишен покупател на жилище умерено може да получи 30-годишна ипотека. Според предходните правила купувачът не трябваше да е навършил 40 години, с цел да получи ипотека с подобен период.

Банките удължават горната възрастова граница за обслужване на ипотеки в градове като Пекин и Нанинг, съгласно локалното издание Beijing Youth Daily.

Това провокира спор с доста въпросителни - като дали сходни политики ще понижат тежестта за купувачите на жилища в едно застаряващо общество. Задават се и въпроси за това какво би се случило, в случай че кредитополучател почине, преди да може да изплати заема, написа Business Insider.

Мерките се подхващат на фона на информация, че Китай може да увеличи възрастта си за пенсиониране.
 Китай ще загуби половината от популацията си до края на века и това ще е пагубно
Китай ще загуби половината от популацията си до края на века и това ще е пагубно

Растежът на популацията в трудоспособна възраст през последните десетилетия трансформира Китай във фабриката на света

Новите политики на някои банки в Китай не са казус в света. В Съединени американски щати да вземем за пример няма горна възрастова граница за претендентите за ипотека, тъй като това е неразрешено от Закона за равните благоприятни условия за кредитиране. Въпреки това, кредиторите могат да прегледат фактори, свързани с възрастта, като промени в приходите като кредитополучатели, които са покрай пенсия.

Пазарът на парцели в Китай в последно време бележи спад, заради три години строги ограничавания на COVID-19, които завършиха едвам неотдавна.

През февруари Международният валутен фонд уточни, че рецесията с недвижимите парцели в страната " остава неразрешена " и че растежът на стопанската система остава " под напън ". Освен това над половината от 60 строителни бизнесмени евентуално ще отчетат загуби за фискалната 2022 година съгласно калкулации на Bloomberg.

Инвестициите в парцели в Китай са намалели с 10% през 2022 година спрямо миналата година, съгласно публични данни.

През януари 2023 година продажбите на жилищни са спаднали с 14%, по отношение на същия интервал на 2022 година, съгласно данни от 40 огромни града на China Real Estate Information.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР