Китай се очаква да въведе все повече облекчения на пазара

...
Китай се очаква да въведе все повече облекчения на пазара
Коментари Харесай

Очакват се повече облекчения за стимулиране растежа на икономиката

Китай се чака да вкара от ден на ден облекчения на пазара на недвижими парцели и огромно по-голяма финансова поддръжка за инфраструктурни вложения, с което да подкрепи икономическия напредък на страната. Това идва в търсене на възстановяване на икономическите индикатори за четвъртото тримесечие на тази година, обявиха специалисти.

Изправен пред двойното предизвикателство на намаляването на вътрешното и външно търсене, Китай би трябвало да употребява напълно политическото пространство, с цел да укрепи уверено икономическия напредък. С тези ограничения управляващите търсят да предотвратят дефицитът в търсенето и слабите упования да образуват циничен цикъл, при който двата фактора взаимно да показват отрицателни последици за стопанската система.

Последните статистически данни демонстрират, че китайската стопанска система продължава да се възвръща. Ясно към момента проличава, обаче, казусът на незадоволителното пазарно търсене. Новите експортни поръчки означават стесняване и растежът на новите поръчки се забавя. През последните осем месеца китайският бранш за услуги се уголемява с най-бавен ритъм, демонстрират резултатите от частна консултантска компания.

През август консолидираният индекс на бизнес активността (индекс на мениджърите по закупките, PMI)  за бранша на услугите „ Цайсин “ спадна до 51,8, което е най-ниското му равнище от много време. За съпоставяне през юли този индикатор отчиташе равнище от 54,1. Отчитане на PMI над 50 демонстрира разширение, а все още той е много покрай отчитане на стесняване на интензивността. 

Спадът на пазара на парцели се преглежда като едно от главните провокации пред вътрешното търсене. Правителството ускори напъните си за поддръжка на бранша като понижи лихвените проценти по нови и съществуващи ипотечни заеми. В същото време бяха показани и редица други ограничения като понижаване на гербовия данък и налога върху приходите на физически лица в търсене на подсилване на стопанската система като цяло. 

„ Последните политически дейности допускат засилено възприятие за неотложност от страна на Пекин. Най-вероятно може да чакаме по-големи облекчения да дойдат през идващите три до шест месеца. “ Това се споделя в отчет на „ Морган Стенли “. В него също се разяснява, че такива тласъци „ са невиждани от края на 2018 г “.

Склонността на държавното управление да усили поддръжката ускори позитивните упования на Морган Стенли, че китайският стопански напредък може да се усъвършенства в четвъртото тримесечие. „ Устойчивостта на растежа на стопанската система може да зависи от фискалното облекчение и разрешаването на казуса за дълга на финансовите средства на локалните държавни управления “.

„ За да сложи стопанската система на път към по-силно възобновяване, най-спешната задача е да се предотврати по-нататъшно намаляване на дейностите в бранша за недвижими парцели “, съобщи Уан Тао, основен икономист в капиталовата банка UBS. Необходимите старания включват по-нататъшно облекчение на ограничавания за покупки, понижаване на лихвения % на ипотеките, даване на повече кредитна поддръжка на бизнесмени в областта на недвижимите парцели и разширение на специфични фондове за обезпечаване на осъществяването на жилищни планове, съобщи още Уан Тао.

Китайската национална банка, централната банка на страната, в отчета си за паричната политика за второто тримесечие дава обещание навреме да поправя политиките за недвижими парцели в отговор на забележителните промени на пазара.

Подкрепата с ограничения във финансовата политика също ще би трябвало да бъде увеличена, с цел да се опълчи на спада на пазара на парцели и спада на външното търсене, съобщи Уан. Експертът добави още, че държавното управление може да форсира издаването на специфични облигации за локалните управляващи и да разшири политиката за банково кредитиране, с което да насърчи инфраструктурите вложения.

Според новите политики, семействата в Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Шънджън с ипотечни записи, само че без локална благосъстоятелност върху жилище, ще бъдат третирани като купувачи на жилище за първи път, отговарящи на изискванията за преференциални първични вноски и по-ниски ипотечни лихви. В събота продажбите по два плана в Шанхай на Poly Developments and Holdings Group, огромна китайска строителна компания, известна също като Poly Real Estate, доближиха надлежно 110 милиона юана и 160 милиона юана.

В Пекин пък друга известна строителна компания - Sunac China Holding, регистрира транзакции на стойност 5,62 милиарда юана на един от своите планове.

На пазара за остаряло строителство запитванията от евентуални купувачи на жилища внезапно нарастват, само че от страна на продавачите има разнообразни отзиви. Много притежатели краткотрайно отдръпват парцелите си от предложение на пазара в очакване на по-добри благоприятни условия, а други пък непосредствено усилват желаната цена.

„ Правителството евентуално ще продължи с нов кръг от инфраструктурни тласъци, за които най-вероятно ще бъде платено посредством повишение на квотата за специфични облигации на локалните държавни управления “, сподели Дейвид Чао, специалист по световни пазари на команията Invesco за Азиатско-тихоокеанския район, като се изключи Япония. Чао прибавя още, че чака усъвършенствания в икономическия напредък през втората половина на годината, поради спомагателните облекчения и понижаването на натиска върху износа.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР