До месеци в Пловдив ще има ново затворническо общежитие. Министърът

...
До месеци в Пловдив ще има ново затворническо общежитие. Министърът
Коментари Харесай

До месеци в Пловдив ще има ново затворническо общежитие

До месеци в Пловдив ще има ново затворническо общежитие. Министърът на правораздаването Мария Павлова и основният шеф на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов посетиха на място терена и ревизираха ремонтните действия в общежитие „ Хеброс “ към Пловдивския затвор.

Идейният план планува реорганизация на съществуващи здания на територията на затворническото общежитие от открит вид, с които да се основат модерни условия за настаняване на наказаните лица при изтърпяване на наказванията отнемане от независимост. Капацитетът на новото оборудване е до 130 лица – 65 спални пространства за по двама лишени от независимост, в това число и килии за лица със специфични потребности. Средствата са отпуснати безплатно по Програма „ Правосъдие “ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

В модерната двуетажна постройка са построени независими санитарни възли в спалните пространства и общи бани на етажа. Ще има също 4 обзаведени кухни, свързани с трапезарии. На територията на общежитието са планувани още спортни площадки, перално поделение, пространства за надзорния и административния състав.

В Пловдивското общежитие се основава и едно от четирите преходни отделения в страната, така наречен half way house, с които ще бъде въведена нова социално-интеграционна идея за подготовка на пандизчиите и тяхното адаптиране преди включването им назад в обществото. То е с потенциал за 9 места.

От ГДИН възнамеряват ремонтни действия за възстановяване на материалните условия и в корпуса на самия затвор. Той и общежитието към него са едни от местата, от където постъпват голям брой сигнали и недоволства за положението на пространствата, в които лишените от независимост изтърпяват присъдите си. Препоръки за възстановяване на санитарно-битовите условия са отправяни неведнъж в годишните отчети на Омбудсмана на България и от неправителствени организации.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР