Китай, Русия и Иран осъществяват външна намеса в Нова Зеландия,

...
Китай, Русия и Иран осъществяват външна намеса в Нова Зеландия,
Коментари Харесай

Нова Зеландия обвини Китай, Русия и Иран във външна намеса

Китай, Русия и Иран реализират външна интервенция в Нова Зеландия, съобщи новозеландското контраразузнаване в отчета си за заканите за националната сигурност. Тази година заключенията в него за пръв път бяха направени публично притежание, съобщи Асошиейтед прес.

В документа, който е направен от генералния шеф по сигурността Андрю Хемптън, се акцентира голямата изгода, която Националната разследваща организация на Нова Зеландия вижда в това констатациите да бъдат обществено показани.

Това е сериозна смяна в метода, защото до момента службата предпочиташе да не огласява детайлности към активността си. До смяната в политиката ѝ се стигна, откакто тя и други служби за сигурност бяга подложени на критика, че са били прекомерно фокусирани върху опасността от ислямския екстремизъм и по тази причина са пропуснали подготовката на нападението против две джамии в Крайстчърч през 2019 година, когато последовател на теориите за предимство на бялата раса умъртви 51 богомолци.

В отчета се акцентира, че най-значимият случай на външна интервенция съставляват непрекъснатите опити за влияние върху китайската общественост в Нова Зеландия от страна на разследващите служби на Пекин.

В документа се добавя, че опитите на Китай да усили политическото, икономическото и военното си наличие в Тихия океан поражда стратегическа състезание в този район. Службата уточни, че има данни за непрекъснати дейности от страна на китайското разузнаване „ във и против Нова Зеландия “, което е мотив за безпокойствие.

На засилена интервенция и следене е подложена и иранската общественост в Нова Зеландия от страна на службите за сигурност на в Техеран. Интерес за разузнаването на Ислямската република съставляват съответно дисидентските групи на новозеландска територия.

Новозеландското разследваща организация открива и причинно-следствена връзка сред войната на Русия в Украйна и редица проблеми като засилващо се геополитическо състезание, нарушаването на веригите за доставки и увеличението на опитите шпионаж и разпространяване на дезинформация против други страни.

„ Нова Зеландия съответно не е била цел на интернационалните акции на Русия за разпространяване на дезинформация, само че те повлияха на възгледите на някои новозеландци “, се споделя в отчета.

В него се установи, че във вътрешен проект остава опасността от насилствени екстремистки дейности. В документа се показва, че в Нова Зеландия евентуално има хора, имащи желанието и опциите да извършат вътрешни терористични набези, въпреки че службата не разполага с съответни сведения за подготвяни офанзиви.

„ Продължават и провокаторската реторика и тормозът в интернет пространството, ориентиран против необятен кръг хора от към този момент маргинализирани общности “, се добавя в отчета.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР