Китай публикува поредна порция лоши икономически новини тази седмица, но

...
Китай публикува поредна порция лоши икономически новини тази седмица, но
Коментари Харесай

Какво крие Китай от света за своята икономика

Китай разгласява поредна порция неприятни стопански вести тази седмица, само че това, което се открои, бе неналичието на  някои цифри. Пекин разгласи, че стопира да разгласява данни за младежката си безработица, откакто през юни тя доближи рекордно високо равнище от 21.3%.

Решението може и да е единствено краткотрайно, само че ще затрудни вложителите, които желаят да знаят какво се случва в страната – само че това може би е търсеният смисъл. Акциите в Хонг Конг и Шанхай всеобщо бяха в алено цялата седмица.
Младите китайци към този момент отхвърлят да работят във фабриките
Икономиката на Китай – втората по величина в света – е в нескончаем спад. Продажбите на дребно и индустриалното произвеждане не дадоха отговор на упованията за месец юли. Централната банка понижи главната рента по заемите, само че това не бе задоволително за вложителите, които се тормозят от дефлацията.

Това съставлява предизвикателство и за световния напредък. Международният валутен фонд, ръководен от Кристалина Георгиева, предвижда, че Китай съставлява 35% от международния напредък тази година. Забавянето на стопанската система на страната визира всичко – от суровините до строителството.

Увеличаването на непрозрачността няма да помогне на интернационалните вложители. Китай разгласява все по-малко стопански данни, откогато актуалният президент Си Дзинпин е на власт. Според New York Times през последните месеци управляващите са споделили на китайските икономисти да заобикалят разискването на отрицателни трендове.
Какво още липсва?
Bloomberg връща лентата малко обратно. Миналата година Пекин спря да демонстрира статистиката за количеството купена земя от бизнесмените и цената, която са платили. Този ход пристигна, когато продадената за застрояване земя спадна с над 50% предходната година. Намалението показваше, че жилищната рецесия е по-голяма, в сравнение с държавното управление споделя.

Дори някои данни от частния бранш станаха недостъпни. През май 2022 година главната платформа за търговия с облигации за задгранични вложители тихомълком спря да дава данни за техните транзакции след рекордни изходящи потоци на националния дългов пазар от 20 трилиона $.

От 1 април задграничният достъп до елементи от известната академична база данни China National Knowledge Infrastructure също е спрян. Това значи, че задграничните учени към този момент нямат достъп до китайски дисертации, патенти, статистики и отчети от конференции.

Преустановени бяха и статистиките за COVID-19, публикуването на биографични информации за висши политици и ръководители и други.
Отзвук
Стив Цанг, шеф на SOAS China Institute в Лондон, сподели пред DealBook, че фокусът на президента е „ насочен към Китай “ и по-малко върху това по какъв начин решенията му играят интернационална роля.

Нима слабият Китай е по-опасен от мощния? Президентът Байдън предизвести предходната седмица, че азиатската страна е „ бомба със закъснител “ заради своите стопански провокации.

Това не е добре, тъй като когато неприятните хора имат проблеми, те вършат неприятни неща “, добави той.
„ Китай е в неволя “
Стив Цанг отбелязва, че има опасности и в двата случая.

Силен, богат и всесилен Китай под управлението на Си желае да промени международния ред. Един мощен човек, ръководещ такава страна, която става слаба, бедна и нестабилна, ще направи всичко належащо, с цел да остане на власт, без значение от следствията за останалия свят “, споделя той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР