Китай призова всички страни по споразумението от 2015 г. за

...
Китай призова всички страни по споразумението от 2015 г. за
Коментари Харесай

Китай отхвърли исканията на Тръмп за промени в договора за иранската ядрена програма

Китай прикани всички страни по съглашението от 2015 година за иранската нуклеарна стратегия да го съблюдават, отхвърляйки по този метод настояванията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп то да бъде предоговорено, съобщи ДПА.

Споразумението, което "не беше реализирано елементарно ", би трябвало да бъде спазвано, съобщи представителят на китайското министерство на външните работи Лу Кан. Той сподели още, че всички страни би трябвало да имат поради по-широкия подтекст на нещата, както и дълготрайния интерес.

Лу съобщи, че съглашението е извънредно значимо за мира и стабилността в Близкия изток и че Китай има "последователна и ясна позиция " на опълчване на едностранните наказания.

Вчера Тръмп заплаши, че ще се отдръпна от съглашението, в случай че не бъдат поправени "катастрофалните недостатъци " в документа, както се изрази той. Американският президент наложи и нови наказания на 14 ирански физически и юридически лица, които Съединени американски щати упрекват в нарушение на правата на индивида.

Споразумението от 2015 година беше подписано от държавното управление на някогашния президент Барак Обама, както и от Иран, Китай, Русия, Англия, Франция и Германия.

Целта му е да направи по този начин, че Иран да употребява нуклеарния си потенциал за мирни цели и да не му разреши да се снабди с нуклеарно оръжие. В подмяна бяха замразени стопански наказания против иранската страна.

Но Тръмп, който би трябвало да утвърждава замразяването на глобите на всеки 120-180 дни, съобщи през вчерашния ден, че съглашението не подсигурява в задоволителна степен, че Иран в никакъв случай няма да се снабди с нуклеарно оръжие. Той сподели, че замразява глобите за финален път и че прави това само за да даде време да се реализира договореност с европейците, която да докара до изправяне на дефектите на съглашението.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР