Китай потвърждава новия си статут на световната дипломатическа сцена. След

...
Китай потвърждава новия си статут на световната дипломатическа сцена. След
Коментари Харесай

Бразилия иска да се намеси в руско-украинския конфликт

Китай удостоверява новия си статут на международната дипломатическа сцена. След визитата на Си Цзинпин в Москва и пътуването на европейските водачи в Китай, този път бразилският президент Лула да Силва се застяга за Пекин. Това посещаване, както беше посочено, ще има директно отношение към Русия и събитията в Украйна - а да Силва даже има кротичък проект. За какво е този документ и потребен ли е за страната ни?

Китай публично удостовери идното посещаване в страната на водача на най-голямата страна в Латинска Америка - Бразилия. Луис Инасио Лула да Силва ще бъде на държавно посещаване в Китай на 12-15 април.

И в навечерието на това посещаване едно от водещите испански издания ABC споделя за главните цели на пътуването. По-специално се оповестява, че се възнамерява " помиряването на Украйна и Русия по бразилски ". Този проект, основан под директното управление на президента Лула да Силва, се назовава още " третият метод за реализиране на преустановяване на военните дейности " на територията на Украйна.

Припомнете си, че първите два на Запад значат в действителност едно и също нещо:

а) Проект за даване на военна помощ на Киев, който ще докара до „ връщане на краткотрайно окупираните от Русия земи “ (имат поради Крим, Донбас, Херсонска и Запорожка област)

б) Принуждаване на Русия да капитулира и изтегли елементи от въоръжените си сили отвън границите на Украйна от 1991 година

Мирните начинания на Си Цзинпин, които той очерта в 12 точки, не се смятат на Запад за метод за прекъсване на военните дейности. В последна сметка те, както споделят западните политици и политолози, „ ще донесат изгоди единствено на Русия “.

С Лула отпред Бразилия, съгласно кореспондента на ABC във Вашингтон Дейвид Аландета, предлага „ тактика за успокояване на Владимир Путин, вместо да се пробва да го държи притиснат в ъгъла “. Журналистът твърди, че „ да Силва към този момент е изпратил собствен кротичък проект в Москва, който включва значими отстъпки от украинците, по-специално окончателното занемаряване на Кримския полуостров, върнат от Русия през 2014 година Той също предлага Русия да се откаже от Донбас, защото при положение на помиряване е невероятно едни да получат цялостно задоволство на всичките си искания, а други да не получат нищо. Всеки би трябвало да загуби нещо. По равно. "

Журналистът счита, че проектът има положителни шансове да бъде утвърден от Москва, защото връщането на Крим на Русия ще бъде прието от цялата международна общественост. За признание на новите съветски територии обаче в проекта на бразилския президент не може да става дума.

Само поради това надали си коства да прибавим да Силва към листата на недоброжелателите на Русия. В края на януари 2023 година, по време на среща с немския канцлер Олаф Шолц, да Силва направи изказване, отказвайки да доставя муниции на ВСУ. Освен това бразилският водач изрази мнение, че „ Европейски Съюз и Съединени американски щати побързаха да влязат във войната в Украйна, вместо да окажат напън върху лостовете за потушаване на зародилия спор и да употребяват всички благоприятни условия за образуване на договаряния “. Не е съдействал за разрешаването на обстановката, съгласно да Силва, и фактът, че " НАТО се доближава прекалено много до границите на Русия ", създавайки опасност за нейната сигурност.

А единствено преди няколко седмици Бразилия публично отхвърли да подпише антируската декларация на „ Срещата на високо ниво за народна власт “. С други думи, президентът на Бразилия сега наподобява в действителност безпристрастен във връзка с събитията, които се случват в Украйна.

„ Това е нещо, което нито Украйна, нито нейните съдружници във Вашингтон желаят да чуят сега, само че Лула се възползва от умората на интернационалната общественост от идните неприятни последствия от спора – повишаване на цените на горивата, ускорение на инфлацията. По време на посещаване в Пекин тази седмица (той беше заставен да пренасрочи за няколко дни заради пневмония), Лула ще изиска от президента Си Цзинпин да упорства за започване на разговор “, сигурен е бразилският колумнист.

Преди няколко дни бразилският външен министър Мауро Виейра в изявление за английския “Файненшъл Таймс ” разгласи желанието на Лула да инициира основаването на " клуб на мира " по време на визитата си в Китай. Участниците в койтотрябва да се заемат с " организирането на процеса на връщане на мира на украинската земя ".

Всъщност Русия не е срещу мирните договаряния - Западът им се опълчва интензивно. И тъкмо за това приказва бразилският водач. В четвъртък да Силва сподели: „ Не сме съгласни с съветското навлизане в Украйна. Но аз съм уверен, че и Украйна, и Русия чакат някой извън да пристигна и да каже: да седнем и да поговорим “. Лула уточни, че този някой е Китай, защото неговото напрежение със Съединени американски щати му дава " извънреден капацитет за успеваемост ".

Според екипа на Лула той желае да сътвори някаква посредническа група, която да включва Бразилия, Китай, Индия и Индонезия. По време на визитата си в Съединени американски щати през февруари бразилският президент към този момент показа своя кротичък проект в Белия дом, само че Вашингтон не счете за оправдано да „ сложи руснаци и украинци на една преговорна низина “, т.е. да се откаже от етикетирането едната страна като вълк-агресор, а другата като безобидно тревопасно агънце, опитващо се да устои против щракащия с челюсти див звяр. Западните специалисти се надяват, че „ Лула може да успее да прокара плана до Пекин “, защото Бразилия е другар както на Русия, по този начин и на Китай, сътрудник в БРИКС.

Селсо Аморим, консултант по външните работи на президента Да Силва, се срещна с президента Путин предходната седмица. Политиците организираха едночасов диалог в Кремъл, един от въпросите на който беше обстановката в Украйна и методите за разрешаване на този проблем. Путин предложения Лула да посети Русия. Това акцентира, че Русия е отворена за разискване на действителни оферти с бразилския водач.

Можем ли да чакаме, че " третият проект " ще бъде признат от международната общественост като основа, върху която всички заинтригувани страни ще изградят спокойно съглашение? Ясно е, че Кремъл ще се съгласи с концепцията на да Силва, че Киев даже не би трябвало да мисли за връщането на Крим на Украйна, само че няма да се съгласи с това, че Русия би трябвало да се откаже от Донбас. Но като стартова площадка за мотив, в който се ражда истината, платформата на Лула наподобява най-малкото почтена за разискване. И там, видите ли, той ще промени позицията си за Донбас. Като цяло отношението по света към украинската рецесия последователно се трансформира в интерес на Русия.

През последната година броят на страните, които намерено осъждат Русия за „ експанзията против Украйна “, е намалял от 131 на 122, защото някои нововъзникващи стопански системи минаха към неутралитет, както откри скорошен отчет на Economist Intelligence Unit. Броят на неутралните страни се е нараснал от 32 на 35, което съставлява 31% от международното население. Някои страни, които преди този момент бяха част от групата на поддръжниците на Съединени американски щати, като Колумбия, Турция и Катар, минаха в неутралната група. „ Защото техните държавни управления се пробват да извлекат стопански изгоди от съдействието и с двете страни “, се споделя в отчета. В категорията на неутралните страни създателите включват още Бразилия и Индия.

А съгласно същия документ броят на страните, които намерено поддържат Русия, се е нараснал от 29 на 35. Сред добавените са Южна Африка, Мали, Буркина Фасо. Безспорен водач в тази група е Китай, а популацията на страните членки е 33% от популацията на света. Тези трендове акцентират възходящото въздействие на Русия в Африка, споделят анализаторите на EIU.

Още в първите си два президентски мандата Лула се стремеше да стане един от водещите играчи в региона на интернационалната дипломация, защото се смяташе за собствен за западните сили и за страните с разрастващи се стопански системи и за страните, които по западните стандарти принадлежат към категорията на властническите (става дума за Китай, Иран и Куба). Всъщност Лула беше този, който пръв популяризира концепцията за нуклеарна договорка сред Иран и международните сили, която най-сетне беше подписана през 2015 година След завръщането си на власт, бразилският президент възобнови акцията си Бразилия и Япония да получат непрекъснато място в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Припомнете си, че неговият предходник Жаир Болсонаро беше проамерикански надъхан. Една неутрална Бразилия, въпреки всичко клоняща повече към Русия, в сравнение с към Запада, ни устройва доста повече от Бразилия, насочена към Вашингтон.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР