С два симулативни съдебни процеса в Окръжен съд – Враца

...
С два симулативни съдебни процеса в Окръжен съд – Враца
Коментари Харесай

Окръжен съд – Враца организира за ученици от две врачански училища симулативни съдебни процеси по Образователната програма на ВСС

С два симулативни правосъдни процеса в Окръжен съд – Враца завърши цикълът от лекции по Образователната стратегия „ Съдебната власт - осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “ на Висш съдебен съвет за тази образователна година в града. Съдебните процеси се организираха в два дни от тази седмица в правосъдна зала № 2 на съда. Участие в тях взеха над 70 възпитаници от две врачански учебни заведения - от 11 клас на СУ „ Никола Войводов “ и от 9 и 10 клас на СУ „ Христо Ботев “, водени от техните класни ръководители и преподаватели.

Казусът, който бе определен бе от фактически наказателно дело общ темперамент, прегледано във Врачанския областен съд, като повдигнатото обвиняване против подсъдимия бе за рушвет на служител на реда с банкнота от 10 лв.. Всички функции – на прокурора, съдиите, подсъдимия, отбраната, очевидците и вещото лице – бяха изпълнени от учениците. Те подходиха креативен, само че строго се придържаха към реда и метода, по който протича един действителен правосъден развой по наказателно общ темперамент дело. Така на процедура приложиха наученото по време на лекциите. Съдебният състав от възпитаници от СУ „ Никола Войводов “, при първия привиден правосъден развой, откакто изслуша страните и се срещна с доказателствата по делото, постанови оправдателна присъда за подсъдимия. При постановяването на тази присъда съдът възприе заключението на вещото лице, че банкнотата, с която се твърди, че е осъществен подкупът на служителя на реда, е подправена и в този случай тя е неспособен обект за закононарушение.

Различен бе резултатът от делото, в което функциите изпълняваха учениците от СУ „ Христо Ботев “, тъй като и събраните доказателства бяха разнообразни. След като се срещнаха с тях и изслушаха страните, съдиите от този правосъден състав постановиха присъда, с която признаха подсъдимия за отговорен и му постановиха наказване две години „ отнемане от независимост “, чието осъществяване се отсрочва за период от три години. Подсъдимият бе наказан също да заплати санкция в размер на 1000 лв..



По време и на двете заключителни събития по Образователната стратегия на Висш съдебен съвет в залата участваха съдиите, прокурора и следователите от Окръжен съд – Враца и от Окръжна прокуратура – Враца, които през тази образователна година изнасяха лекции на учениците от двете учебни заведения в интервала от ноември 2023 година до май 2024 година Целта на лекциите бе да се срещнат учениците със структурата, функционалностите и смисъла на правосъдната власт в Република България. Сред подбраните тематики бяха показване на специалностите арбитър, прокурор и следовател; специфичност на другите типове правораздаване – наказателно, гражданско и търговско; децата и правораздаването - очевидци, жертви и причинители на закононарушения, децата и домашното насилие; децата и кибер закононарушенията с акцент върху заплахите в интернет и обществените мрежи.

В края на двете заключителни събития лекторите от Окръжен съд – Враца и Окръжна прокуратура - Враца връчиха на всеки от учениците уверение за присъединяване му в Образователната стратегия на Висш съдебен съвет и по един образец от Конституцията на Република България и им благодариха за дейното присъединяване в програмата. От своя страна учениците също благодариха и споделиха, че по време на лекциите са получили доста нови познания.

Образователната стратегия „ Съдебната власт - осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “ се реализира след подписано съглашение за съдействие сред Висшия правосъден съвет и Министерството на образованието и науката.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР