Президентът на Иран Ебрахим Раиси загина при катастрофа с хеликоптер

...
Президентът на Иран Ебрахим Раиси загина при катастрофа с хеликоптер
Коментари Харесай

Кой ще е следващият президент на Иран?

Президентът на Иран Ебрахим Раиси почина при злополука с хеликоптер тази неделя. Въпреки потвърдената устойчивост на режима на аятоласите Техеран не може прекалено дълго да отлага отговора на въпроса: кой ще наследи Раиси.

Съгласно член 131 от Конституцията на Иран, при положение на гибел или неспособност на президента да си извършва функционалностите, първият вицепрезидент поема неговата роля до провеждането на нови избори, акцентира основаното в Лондон издание " Иран интернешънъл ". В момента тази служба е заемана от Мохамад Мохбер.

Но всички закони в 90-милионен Иран, в това число и наредбите в Конституцията, на практика зависят от утвърждението на висшия водач - аятолах Али Хаменей. Той може да разреши на Мохбер да поеме отговорностите на президента самичък, само че и да избра да назначи съвет, в който Мохбер ще ръководи паралелно с ръководителя на Народното събрание и висшия арбитър на Иран. Въпреки, че член 131 подрежда нови президентски избори да се проведат в границите на 50 дни, теоретично Хаменей може да реши, че откакто остава единствено една година до идващия избор (юни 2025 г.), мандатът на Раиси следва да бъде приключен от Мохбер или съвета.

Мохбер, непосредствен поддръжник на Хаменей, е някогашен водач на EIKO - конгломерат със доста въздействие в разнообразни браншове на иранската стопанска система, в това число енергетика, телекомуникации и финансови услуги, като интервенциите му се управляват от Службата на висшия водач на Иран. Като първи вицепрезидент Мохбер беше и основният човек на Раиси по икономическите въпроси и споделя виновността за хаоса през последните 33 месеца, когато иранската валута загуби 50% от цената си. В локални медии против него са отправяни голям брой обвинявания за корупция, които водят до предстоящото безучастие на проверяващите органи.

През януари 2021 година Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания на Мохбер и EIKO поради подозрения в нарушавания на правата на индивида и угнетяване на популацията на Иран.

" EIKO систематично нарушава правата на дисидентите, като конфискува земя и имущество от съперници на режима, в това число политически съперници, религиозни малцинства и иранци в заточение, до момента в който Мохамад Мохбер е претрупан от висшия водач да ползва " съпротивителна стопанска система ", акцентира министерството в изказване.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР