Китай постигна невероятен напредък в редица ключови военни технологии и

...
Китай постигна невероятен напредък в редица ключови военни технологии и
Коментари Харесай

Китай ще печели войните на бъдещето

" Китай реализира необикновен прогрес в редица основни военни технологии и разви качества, които ще му разрешат да печели бъдещи войни “, споделя боен специалист. Факт е, че китайците към този момент застигат Съединени американски щати във военно отношение.
За пръв път от 2015 година насам Китай организира на 18 април тази година военни маневри в Тайванския пролив. Целта беше от една страна да се насочи предизвестие против стремежите на Тайван за самостоятелност, а от друга да се показва най-новата китайска военна техника. При ръководството на президента Си Цзинпин китайската войска обхватно модернизира арсенала и структурата си. На 19-ия партиен конгрес предишния октомври Си съобщи, че модернизирането на армията ще бъде приключено до 2035 година, а до 2050 година Китай счита да се подреди измежду най-големите военни сили в света. За тези амбициозни цели на армията бяха предоставени над 150 милиарда щатски $ през 2017 година
Възходяща районна мощ
Според английския Международен институт за стратегически проучвания (IISS), който всяка години излиза с отчет за настоящото положение на всички армии в света, Китай влага за военни цели сред 6 и 7 на 100 от брутния си вътрешен артикул. В последния отчет на мозъчния концерн се сочи също, че през последните години страната отбелязва огромен прогрес във връзка с модернизацията на военно-въздушните сили и флотата и стартира да доближава Съединени американски щати.
Китай да вземем за пример показва към този момент първия си стелт изтребител - Ченгду J-20. В композиция с модерните ракети " въздух-въздух " PL-15 и новият клас ескадрен миноносец за пръв към този момент разполага със способността дейно да възпира противников сили надалеч от крайбрежието и териториалните си води. Експертът Майкъл Чейз от Ранд корпорейшън споделя: „ Китай реализира необикновен прогрес в редица основни военни технологии за заплашване на възможни съперници и разви качества, които ще му разрешат да печели бъдещи войни “.
Според единомислещата оценка на специалистите, модернизацията на китайската войска демонстрира, че страната е схванала доста тъкмо какъв брой съществено са се трансформирали модерните способи за водене на война. Мея Ноуенс от IISS показва в диалог с Дъждовни води, че Китай се приготвя за евентуални спорове във всички области - на суша, по море, във въздуха, в галактическото пространство и в киберпространството. Според нея, модернизацията на армията в това време разрешава на Китай да постанова претенциите си в района и с военни средства.
Засега китайската войска не разполага обаче с военен опит и тренировки за взаимни дейности на другите си войскови поделения. А корупцията и остарялата организационна конструкция на армията лимитират ударната ѝ мощ. Затова Си Цзинпин стартира огромна акция за битка против корупцията и за преструктуриране на армията. " При ръководството на Си Китай се зае и с редица провокации пред армията, които не са свързани с софтуерното развиване “,посочва Майкъл Чейз от Ранд корпорейшън.
Глобална агресия
На 1 август 2017 година Китай откри първата си презокеанска военноморска база в Джибути край Африканския рог. Това е явен сигнал, че Китай желае да разшири военното си въздействие в Азия и Тихоокеанския район. Изследване на американския Center for Advanced Defense Studies (C4ADS) демонстрира, че 15 от пристанищните планове, финансирани по линия на огромната влиятелна самодейност на Китай - " Поясът и пътят ", целят не толкоз взаимната икономическа полза, колкото отбраната на китайските ползи в областта на сигурността. " Инвестициите би трябвало да обезпечат политическо въздействие, да покачат военното наличие на Китай и да му дадат стратегически преимущества ", се показва в проучването. Ангажиментът на Китай цели одобряването на страната като военноморска мощ.
Модернизацията на армията и обвързваното с нея повишаване на военното въздействие на Китай изправят Съединени американски щати и неговите съдружници пред непосредствени провокации. " Във военно отношение се следи директна конкуренция сред Пекин и Вашингтон ", показва Ноуенс. Както Съединени американски щати постоянно изпращат кораби в Тихия океан и Южнокитайско море, по този начин и Китай все по-често изпраща свои кораби в Индийския океан и даже чак до Средиземно и Балтийско море.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР