Китай отхвърли искането на САЩ за среща между министрите на

...
Китай отхвърли искането на САЩ за среща между министрите на
Коментари Харесай

Китай отхвърли американска покана за среща на министрите на отбраната

Китай отхвърли настояването на Съединени американски щати за среща сред министрите на защитата на годишен конгрес по сигурността в Сингапур този уикенд, което е нов знак за напрежение сред двете страни предава Ройтерс.

" През нощта КНР осведоми Съединени американски щати, че са отхвърлили поканата ни от началото на май към министър Остин да се срещне с министъра на националната защита на КНР Ли Шанфу в Сингапур ", се споделя в изказване на Пентагона за Wall Street Journal.

Пентагонът сподели, че има вяра в откритата връзка, " с цел да подсигурява, че конкуренцията няма да премине в спор ".

Миналата седмица представителят на Белия дом Джон Кърби сподели, че има полемики от Министерството на защитата за започване на договаряния сред Лойд Остин и неговия китайски сътрудник, който беше назначен за министър на защитата през март.

Също предходната седмица министърът на търговията на Съединени американски щати Джина Раймондо и китайският министър на търговията Ван Вентао размениха отзиви по отношение на комерсиалните, капиталовите и експортните политики на среща във Вашингтон, която означи първия продан сред Съединени американски щати и Китай на равнище министри от месеци .

Остин и Ли ще бъдат в Сингапур, с цел да участват на годишния конгрес " Шангри-Ла ", който се открива в петък - неофициална среща на чиновници от защитата и анализатори, на който постоянно се организират паралелни двустранни срещи.

Очаква се и двамата министри да проведат двустранни срещи с сътрудници от целия район.

Китайските управляващи към момента не са обяснили решението на Ли да откаже срещата, само че някои анализатори по сигурността споделиха, че раздразнението на Пекин от глобите на Съединени американски щати против китайския министър е евентуалната причина.

Ли, за който специалистите по сигурността споделят, че е деец от напъните за рационализация на Народноосвободителната войска на Китай, е под наказания на Съединени американски щати от 2018 година насам поради закупуването на бойни самолети и съоръжение от главния съветски експортьор на оръжие, " Рособоронекспорт ".

Ли е член на Централната военна комисия, висшият защитителен орган на Китай, който се командва от президента Си Дзинпин.
 Китай гледа към оръжията на Съединени американски щати за Тайван и се стяга за война
Китай гледа към оръжията на Съединени американски щати за Тайван и се стяга за война

Тайванският въпрос - алена линия в връзките сред Пекин и Вашингтон
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР