Китай оповести решение да открие своя военна база в Афганистан,

...
Китай оповести решение да открие своя военна база в Афганистан,
Коментари Харесай

Китай вече изгражда своя военна база в Афганистан

Китай оповести решение да открие своя военна база в Афганистан, оповестиха международни организации. Тя ще се намира в дългата към 200 км и необятната едвам няколко десетки километра линия земя сред Таджикистан на север и Пакистан на юг, която съединява Афганистан с китайския Синцзян-Уйгурски самостоятелен регион.

Това е стратегически значимо място, откъдето Пекин ще може да управлява освен Афганистан, само че и канала, откъдето минаха уйгурите-мохамедани към екстремистите на ИД в Сирия, а в този момент оживелите се връщат назад с военен опит. Всъщност това е формалният мотив за създаване на китайска военна инфраструктура в Афганистан.

Уйгурите изповядват вманиачен и нападателен ислям, по тази причина те не се погаждат с останалите локални поданици. Регионът е огнище за фракционизъм и перманентна неустойчивост. Това послужило Пекин да сформира „ Списък от ограничения за битка с екстремизма”, забраняващ ненормално дългите ислямски бради и хиджаба за дамите. В отговор на асимилационните ограничения на държавното управление непрестанно пораждат многочислени терористични групировки с ислямска ориентировка.

Строителството въз основата към този момент е почнало. Китайската страна е трансферирала там най-малко един батальон с въоръжението и оборудването за образование и практическа подготовка на афганистанските сътрудници.

Възможни са и други аргументи за пълзящата агресия на Пекин. Афганистан има големи ресурси от потребни изкопаеми: мед, злато, кобалт и по-голямата част от международните ресурси от литий. За създаването им обаче са нужни колосални вложения, преди всичко за електрическа енергия и водоснабдяване, само че като начало страната би трябвало да бъде умиротворена. Всичко това е постижимо само от Китай. / БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР