Китай налага ограничения върху износа на дронове на фона на технологичното напрежение в САЩ

...
Китай обяви контрол върху износа на някои дронове и свързано
Коментари Харесай

Китай обяви контрол върху износа на някои дронове и свързано с тях оборудване, заявявайки, че иска да защити „националната сигурност и интереси“ на фона на ескалиращото напрежение със Съединените щати относно достъпа до технология.

Ограниченията върху оборудването, обявени в понеделник, включително някои двигатели за дронове, лазери, комуникационно оборудване и системи против дронове, ще влязат в сила на 1 септември, каза министерството на търговията.

Контролът ще засегне и някои потребителски дронове и никакви граждански дронове не могат да бъдат изнасяни за военни цели, каза говорител на министерството в изявление.

„Скромното разширяване на обхвата на контрола на дронове от Китай този път е важна мярка за демонстриране на нашата позиция като отговорна голяма държава, за прилагане на глобални инициативи за сигурност и поддържане на световния мир“, каза говорителят.

Властите са уведомили съответните държави и региони, каза говорителят.

Китай има голяма индустрия за производство на дронове и изнася за няколко пазара, включително САЩ.

Американски законодатели заявиха, че повече от 50 процента от дроновете, продавани в САЩ, са произведени от базираната в Китай компания DJI и те са най-популярният дрон, използван от агенциите за обществена безопасност.

Не е за военни конфликти

DJI заяви в понеделник, че винаги стриктно спазва и прилага законите и разпоредбите на страните или регионите, в които оперира, включително регулаторните изисквания на Китай за контрол на износа.

„Никога не сме проектирали и произвеждали продукти и оборудване за военна употреба, нито някога сме рекламирали или продавали нашите продукти за използване във военни конфликти или войни в която и да е страна“, добави производителят на дронове.

Немски търговец на дребно през март 2022 г. обвини DJI в изтичане на данни за украинските военни позиции към Русия, което компанията отхвърли като „напълно невярно“.

Министерството на търговията на Китай заяви през април тази година, че западните медии разпространяват „неоснователни обвинения“, че изнасят дронове за бойното поле в Украйна, добавяйки, че докладите са опит за „очерняне“ на китайските фирми и ще продължи да засилва износа контроли на дронове.

Ограниченията за износ на дронове идват, след като Китай обяви контрол върху износа на някои метали, широко използвани в производството на чипове миналия месец, след действия на Вашингтон да ограничи достъпа на Китай до ключови технологии, като оборудване за производство на чипове.

В петък Пекин защити отношенията си с Русия като „нормално икономическо и търговско сътрудничество“, след като в доклад на американското разузнаване, публикуван миналата седмица, се казва, че Пекин вероятно е предоставил оборудване, използвано в Украйна, което може да има военни приложения.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР