Китай може да задмине Германия в редица области чрез придобивания

...
Китай може да задмине Германия в редица области чрез придобивания
Коментари Харесай

Китай може да изпревари Германия в много области чрез придобивания на компании

Китай " може да задмине " Германия в редица области посредством придобивания на компании в редица браншове като роботика и да ѝ отнеме основни прерогативи. Това предизвестие насочи проучвателен център към фондация " Меркатор ", основан в Берлин, съобщи ДПА.

" Това е последният миг, в който да действаме. Китай може да ни задмине, " счита Мико Хуотари, шеф на Института за китайски проучвания " Меркатор " (Merics), представен от организацията. " Вече видяхме по какъв начин това се случи със слънчевата сила. Това е модел, който може да се повтори в доста други браншове като роботиката, " сподели още той.

От години европейски специалисти, в това число такива в Германия, предизвестяват, че капиталовата политика на китайски компании и редица придобивания (като това на немския производител на роботи " Кука " от китайската компания за електроуреди " Мидеа груп " от 2016 г.) може да са рискови за Германия. Подобни паники бяха изразени и откакто китайската компания Geely се трансформира в най-големия акционер в " Даймлер " по-рано тази година.

През 2017 година Берлин вкара по-строги капиталови правила, с цел да защищити промишлеността си от опцията китайски компании да придобият софтуерни познания и умения от немския бизнес посредством покупко-продажби в опеделени браншове. Сега по-значими като стойност придобивания, осъществявани от компании отвън Европейски Съюз или Европейската зона за свободна търговия, се правят оценка за възможни опасности, в това число такива за сигурността.

Китай в същото време не е типичният съперник в сходни действия - да вземем за пример употребява държавни дотации и фондове, с цел да предизвиква промишлеността и да подкрепя основни покупко-продажби. " Стратегическата индустриална политика на Китай прави доста по-внимателния взор нужен ", счита Хуотари.

С тази позиция се съгласи и най-големият профсъюз в страната - IG Metall. Според Волфганг Лемб от борда на организацията зад дейностите на Китай има прозира " стратегическо желание ", по тази причина Германия би трябвало да пази гарда си " във високотехнологични промишлености като машиностроене ", където загубата на позиции ще докара до " важен резултат върху цялата немска промишленост ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР