Китай и Япония осъществиха първите си официални разговори за последните

...
Китай и Япония осъществиха първите си официални разговори за последните
Коментари Харесай

Китай и Япония обсъдиха въпроси, свързани със сигурността

Китай и Япония реализираха първите си публични диалози за последните четири години по въпроси от сферата на сигурността. В тях Пекин изрази безпокойствие от увеличението на бюджета за защита на Япония, а Токио – от връзките на Пекин с Русия и хипотетичното потребление на шпионски балони, съобщи Асошиейтед прес.

Преговорите се състояха на фона на възходящото напрежение сред втората и третата по величина стопански системи в света.

През декември 2022 година Япония съобщи, че през идващите пет години ще удвои разноските си за защитата, тъй че те ще надвишават два % от нейния Брутният вътрешен продукт и ще възлизат общо на 320 милиарда $. Освен това Токио възнамерява да се снабди с ракети с по-голям обхват на деяние, способни да доближат континентален Китай, както и с други боеприпаси. 

Пекин, който харчи над четири пъти повече от Япония за въоръжените си сили, предходната година усили военните си разноски със 7,1 %. 

" Ситуацията към интернационалната сигурност претърпя огромни промени и виждаме завръщане към еднополюсния свят, протекционизма и манталитета от времето на Студената война ", съобщи китайският заместител външен министър Сун Фъндун при започване на срещата си с японския си сътрудник Шигео Ямада.

След края на диалозите Сун сподели, че двамата са разискали освобождението на отпадъчни води от разрушената нуклеарна централа " Фукушима " в Тихия океан, както и " деблокирането " на веригите за промишлени доставки.

Китай е най-големият търговски сътрудник на Япония и значима индустриална база за японските компании, отбелязва АП. 

В връзките сред Япония и Китай има доста благоприятни условия, само че се сблъскваме и с доста проблеми и с въпроси, будещи безпокойствие, е споделил Ямада пред Сун. Той е дал за образец териториалния спор сред двете страни за необитаемите острови в Източнокитайско море, известни в Япония като Сенкаку, а в Китай - като Дяоюй, а също неотдавнашните взаимни военни учения на Пекин с Москва и хипотетичните китайски шпионски балони, видяни над Япония най-малко три пъти от 2019 година насам.

В изказване на японското външно министерство, публикувано след срещата сред Ямада и Сун, се показва, че двете страни са се споразумели да се опитат да открият директна гореща линия за връзка " към пролетта " и да засилят разговора сред висшите си чиновници по сигурността.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР