Китай и САЩ се надпреварват да изграждат своите блокове на

...
Китай и САЩ се надпреварват да изграждат своите блокове на
Коментари Харесай

Голямата шахматна дъска: САЩ искат съюзниците да се изправят срещу Китай

Китай и Съединени американски щати се надпреварват да построяват своите блокове на международна мощ и употребяват една и съща точка за напън - войната в Украйна. Миналата седмица китайският водач Си Дзинпин прекара три дни в Русия, затвърждавайки партньорството си " без граници " с съветския президент Владимир Путин. Във вторник президентът на Съединени американски щати Джо Байдън стартира втората си " Среща на върха за народна власт " - за да сплоти международните водачи към правилата на свободата, върховенството на закона и правата на индивида, пишат от Politico.

Подтекстът не е по никакъв начин внимателен: светът би трябвало да се сплоти против Китай и Русия

В алианса на демокрациите на Байдън Европа в най-хубавия случай е двусмислена във връзка с Китай. Някои от най-важните страни като Франция и Германиясе тормозят, че отделянето от Китай ще аргументи прекалено много икономическа щета.

След пълномащабното навлизане на Русия в Украйна европейците започнаха да обръщат повече внимание на посланието на Байдън за заплахите от зависимостта от диктатури. Със неотложност, както в никакъв случай до момента, те лимитират износа на съоръжение за произвеждане на чипове за Китай, не разрешават TikTok на държавни устройства и прокарват протекционистка комерсиална политика. Дори дългогодишният трезвеник Германия, най-голямата стопанска система в Европейския съюз и огромен вложител в Китай, стартира да слага под въпрос своите правила на извеждане на бизнеса преди всичко.

Китай отвръща на удара. Той укрепва връзките си с Русия, предлага кротичък проект за Украйна и прокарва концепцията, че държавните управления могат да бъдат " демокрации ", даже в случай че лишават жителите си от правото да гласоподават свободно за своите водачи.



" Намираме се в под напрежение миг - сред войната в Украйна, доближаването на Китай с Русия и продължаващите стопански земетресения. Залогът за интернационалното водачество е огромен ", споделя Стивън Фелдщайн, който е бил заместник-помощник държавен секретар на президента на Съединени американски щати Барак Обама по въпросите на демокрацията, правата на индивида и труда и който постоянно поучава чиновници от актуалната администрация по тези въпроси.

Европа стартира да чува

Когато Джо Байдън завоюва президентските избори през 2020 година, европейците не желаеха да чуят неговите грандиозни разкази за това, че би трябвало да се обединим против авторитаризма. Опитът на Байдън да спре знаково комерсиално съглашение сред Европейски Съюз и Китай в седмиците преди встъпването му в служба беше посрещнат с пренебрежение от немския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.



Оттогава насам европейските водачи са разграничени по въпроса, като доста от тях са разочаровани от държавното управление на Съединени американски щати, което приказва за съюзи, само че в това време става все по-протекционистично в икономическо отношение.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е възприела посланието на Белия дом. " Все по-настойчивият Китай развива зависимости на всички континенти ", съобщи фон дер Лайен в края на предходната година. " За разлика от тях, вижте какво могат да реализират Съединени американски щати и Европа, в случай че обединим напъните си. " Тя също по този начин председателстваше сесия на първата " Среща на върха за демокрацията ", проведена от Байдън през 2021 година



Това е внезапно друг звук от този на Меркел, която изрично отхвърли апелите Европа да заеме страна сред Съединени американски щати и Китай, до момента в който не напусна поста си през декември 2021 година " Много бих желала да заобикалям построяването на блокове ", съобщи Меркел на Световния стопански конгрес в Давос през януари 2021 година

Войната в Украйна - а оттова и уютните връзки на Пекин с Москва - вършат тази обичайната немска ортодоксалност все по-малко безапелационна.

След като Съединени американски щати разпространиха измежду съдружниците си информация, че Китай обмисля да изпрати оръжия на Русия за битката в Украйна, немският канцлер Олаф Шолц предизвести, че ще има " последици ", в случай че Китай направи това, а ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел уверено го назова " алена линия ", в случай че Китай пристъпи към подобен проект.

А двете преобладаващи дясноцентристки политически партии в Германия в този момент възнамеряват да анулират прагматичната позиция на Меркел по отношение на Китай, потвърждавайки, че поддържането на мира посредством търговия се е провалило, съгласно план на документ за позиция, за който заяви Politico в неделя.

" Във време, когато демокрациите по света са под опасност, трансатлантическите връзки са по-силни, в сравнение с са били от доста години насам ", съобщи Михаел Рот, ръководител на комисията по външни работи в немския законодателен орган.

Мнозина в Европа към момента не са склонни да понижат връзките с Китай - изключително в комерсиалната сфера. " Западът против останалите " няма да проработи, съобщи предишния месец висшият търговски служител от Европейски Съюз Сабине Вайанд. " Клубът на демократичните демокрации е прекомерно дребен ".

Европейските управляващи към момента се пробват да отхвърлен Китай от Путин. През идващите две седмици Макрон, фон дер Лайен и испанският министър-председател Педро Санчес ще посетят Китай с обособени пътувания, с цел да предотвратят пълноценно партньорство сред Пекин и Москва.

Съединени американски щати ускоряват натиска си. За срещата на върха тази седмица администрацията на Байдън предложения осем нови страни, за които твърди, че имат " политическа воля " да развиват демокрацията. Целта е " да се разпъне огромна палатка ", съобщи пред кореспонденти предходната седмица Роб Бершински, старши шеф на Съвета за национална сигурност по въпросите на демокрацията и правата на индивида.

Тази година администрацията на Байдън споделя семейството с Нидерландия, Коста Рика, Южна Корея и Замбия, с цел да подчертае необятния обсег на демократичната коалиция. И това се случва три седмици откакто Нидерландия сплоти напъните си със Съединени американски щати за ограничение на износа на съвременни полупроводникови технологии за Китай.

Укрепването на съюзи с страни от райони отвън Европа обаче се оказа по този начин мъчно, в случай че не и по-невъзможно.

Соломоновите острови - дълготраен съдружник на Съединени американски щати в стратегически значимите морски пространства, свързващи Австралия с Хаваите - се оказаха глухи за демократичната изразителност на Байдън, като през 2021 година подписаха противоречив пакт за сигурност с Пекин.

Части от Африка също са сложни за увещание, изключително тъй като доста страни там се възползваха от огромните инфраструктурни вложения на Китай. Докато 27 африкански страни гласоподаваха в поддръжка на резолюцията на Организация на обединените нации от март 2022 година против експанзията на Русия, 16 други - в това число Южна Африка - се въздържаха при гласуването, а Еритрея гласоподава срещу.

В Латинска Америка Коста Рика е единствената страна, която се причисли към глобите на Съединени американски щати против Русия. А комерсиалната група на района Меркосур отхвърли молбата на украинския президент Володимир Зеленски да приказва пред органа през юли.

Китай ползва собствен личен многостранен метод за ухажване на света

По отношение на Украйна Пекин се пробва да покаже по-балансираната си страна - както към Русия, по този начин и към Запада. Посещението на Си с Путин докара до голям брой покупко-продажби за " стратегическо съдействие ", които включват увеличение на продажбите на съветски газ за Пекин, както и съглашения за разширение на трансграничните транспортни връзки посредством създаване на нови мостове и пътища.



В същото време Китай предприе световна акция за връзки с обществеността, с цел да се показа като страната, която се застъпва за мира в Украйна. Пекин предлага евентуален кротичък проект от 12 точки. В телефонен диалог по-рано този месец китайският външен министър Цин Ган увери украинския външен министър Дмитрий Кулеба, че Пекин желае да играе " градивна роля " в прекратяването на спора.

Миналата седмица Китай беше хазаин и на собствен личен Международен конгрес за народна власт, в който участваха 300 души от 100 страни. Групата разиска " другите форми на народна власт, като зачерта монистичните и хегемонистичните разкази по тематиката ", оповестяват китайските държавни медии.

" Ние поддържаме същински мултилатерализъм, работим за многополюсен свят и по-голяма народна власт в интернационалните връзки. Правим световното ръководство по-справедливо и равноправно ", съобщи по-рано този месец представителят на китайското външно министерство Ван Уенбин.

Тази изразителност акцентира прехода на Пекин от изцяло отменяне на рецензиите към политическата му система към семантично предефиниране на демокрацията и правата на индивида.

" Това, което китайците се пробват да създадат, не е да се борят против демокрацията и правата на индивида и да ги отхвърлят - те се пробват да вкарат Байдън в джоба си и да ги дефинират като това, което прави Китай ", споделя Даниел Ръсел, някогашен асистент държавен секретар на Обама по въпросите на Източна Азия и Тихия океан.

Запитан за срещата на високо ниво по въпросите на демокрацията на администрацията на Байдън, представителят на китайското посолство във Вашингтон Лиу Пенгю съобщи, че Съединени американски щати " се пробват да разделят света на " демократични " и " недемократични " лагери въз основа на свои критерии и намерено предизвикат разделяне и борба ".

Колкото и Пекин да желае да резервира отворени комерсиалните пътища с Европа, той става все по-агресивен и към комерсиалните сътрудници, които се обръщат против него. През 2021 година Китай наложи комерсиално ембарго против Литва, откакто Тайван откри дипломатически офис в страната от Европейски Съюз. Неотдавна той заплаши Нидерландия с вероятни ответни ограничения поради това, че е застанала на страната на Съединени американски щати във връзка с полупроводниците.

А Си става все по-остър към страните, които подлагат на критика спазването на правата на индивида в Китай.

В отговор на въпрос на европейски водачи по отношение на правата на индивида, обвързван с уйгурското малцинство и отношението към жителите на Хонконг, Си отвърнал, че " европейците би трябвало да се съсредоточат върху личните си проблемикато антисемитизма и систематичната расова дискриминация ", съгласно чиновник на Европейски Съюз, на който бе обезпечена анонимност, защото не е акредитиран да разкрива детайлности от диалога.

Увереността, заложена в този метод, акцентира обстоятелството, че макар войната и реториката за " обособяване ", икономическата мощност на Китай значи, че както Съединени американски щати, по този начин и останалата част от демократичния свят би трябвало да намерят метод да съобразят страховете си от възходящата мощност на Пекин с действителността, че няма опция за цялостно обособяване.

Както се показва някогашният чиновник на Държавния департамент Ръсел: " Реториката " аз положителната народна власт, той неприятната автокрация " не е задоволителна нито за привличането на други страни, нито за опълчването на обстоятелството, че през днешния ден Китай е добре гарантиран и находчив съперник, в случай че не и антагонист. "

Снимки: Getty Images
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР