Китай и други страни от Източна Азия ще отчетат най-лошия

...
Китай и други страни от Източна Азия ще отчетат най-лошия
Коментари Харесай

Световната банка: Най-лошата икономическа перспектива на Източна Азия от половин век

Китай и други страни от Източна Азия ще отчетат най-лошия си стопански напредък от половин век, като се изключи интервали на изключителни събития като Коронавирус и петролната рецесия от 70-те години на предишния век. The Wall Street Journal назова тази наклонност края на 40-годишен стопански взрив, написа РБК.

Растежът в разрастващите се източноазиатски стопански системи ще се забави до едни от най-ниските равнища от края на 60-те години на предишния век заради протекционистичните ограничения на Съединени американски щати и възходящите равнища на държавния дълг. До този извод стигна Световната банка, написа Financial Times.
 Ще затъне ли Китай като Япония през 90-те
Ще затъне ли Китай като Япония през 90-те

Фактор е и войната в Украйна

През април Световната банка очакваше стопанската система на Китай да нарасне с 4,8%, в този момент прогнозата е понижена до 4,4%. Ръстът на Брутният вътрешен продукт за разрастващите се страни в Източна Азия и Тихоокеанския район (включително Китай) е понижен от априлските 4,8% на 4,5%.

Регионът, един от главните мотори на икономическия напредък в света, се предвижда да регистрира най-лошия си ритъм на напредък от половин век, предвижда Световната банка.

Икономистите чакаха Китай да се възвърне по-устойчиво и доста от пандемията, сподели Адитя Мату, основен икономист за Източна Азия и Тихия океан в Световната банка. Според нея забавянето на растежа ще продължи, в случай че китайските управляващи и държавните управления на други страни не стартират " по-дълбоки " промени в бранша на услугите.
 Защо стопанската система на Китай няма скоро да изпревари американската
Защо стопанската система на Китай няма скоро да изпревари американската

Случващото би трябвало да тормози целия свят

Световната бнка означи, че продажбите на дребно в Китай са паднали под равнищата отпреди пандемията, дългът на семействата е повишен, вложенията в частния бранш са изостанали и цените на жилищата са стагнирали.

Ситуацията е повлияна от спада на световното търсене заради общото закъснение на световния напредък, засягащ всички страни, както и обстоятелството, че районът (не единствено Китай) е обиден от новите индустриални и търговски политики на Съединени американски щати, изяснява FT.

Напрежението сред Вашингтон и Пекин облагодетелства други страни в района посредством увеличение на вноса. Въпреки това въвеждането на законите IRA и Chips предходната година, ориентирани към основаване на произвеждане в Съединени американски щати и понижаване на зависимостта от Китай, удари страните от Югоизточна Азия. Износът им за Съединени американски щати понижа.
 Как проблемите на Китай ще се отразят на останалите стопански системи по света
Как проблемите на Китай ще се отразят на останалите стопански системи по света

Втората по величина стопанска система в света наподобява поразително слаба

Рейтинговата организация Moody`s Investors Service предишния месец предизвести, че темпът на стопански напредък на Китай до 2030 година ще бъде под напън. Анализаторите показаха редица структурни провокации, пред които е изправен Китай - демографско застаряване, закъснение на растежа на продуктивността и намаляваща възвръщаемост на капитала. В най-лошия сюжет Китай може да се върне към обичайните мотори на растежа като вложения в недвижими парцели и инфраструктура, в който случай междинният годишен стопански напредък ще намалее до 3,5% сред 2023 година и 2030 година

Анализаторите на WSJ считат тази динамичност за края на 40-годишния стопански взрив на страната, който " извади Китай от бедността и го трансформира в международен колос ". На Пекин му липсва място за разширение на инфраструктурата, елементи от Китай имат незадоволително употребявани мостове и летища, милиони жилища стоят празни и възвръщаемостта на вложенията е спаднала внезапно, споделиха специалисти.
 Ето кои са най-големите капиталови опасности в Азия
Ето кои са най-големите капиталови опасности в Азия

Колко прелъстителен е азиатският пазар?

Според FT китайските управляващи не разрешават на локалните икономисти да разясняват стопански проблеми, като желаят неприятните вести да бъдат представяни в позитивна светлина. Един специалист на закрита конференция в Пекин, в отговор на въпрос за рисковете от дефлация, сподели: " Както целият пазар знае, в Китай няма такова нещо като дефлация. " Той предложи вместо това да се приказва за " ниска инфлация " и прикани публиката да бъде деликатна, когато разгласява експертни мнения от срещата. " Ще бъде неприятно, в случай че не ме видите на следващия ден ", добави икономистът.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР