Китай е разтревожен от войната в Европа. Той не е

...
Китай е разтревожен от войната в Европа. Той не е
Коментари Харесай

Войната поставя Китай пред труден избор

Китай е угрижен от войната в Европа. Той не е я осъди и не желае да влощи стратегическите си връзки с Русия. От друга страна обаче, не е податлив да я избавя стопански и се опасява да не стане обект на западни наказания, надлежно - да загуби витално значими пазари поради нея, предават международните медии.

Китайският външен министър Ван И е споделил в телефонен диалог с американския си сътрудник Антъни Блинкън, че " еволюцията " на събитията в Украйна е " нещо, което Китай не желае да види ", съобщи Си Ен Ен, цитирайки изказване на китайското министерство на външните работи.

Ван сподели, че рецесията в Украйна би трябвало да бъде позволена посредством „ разговор и договаряния “ и прикани Съединените щати, НАТО и Европейския съюз да се ангажират в „ пълноправен разговор “ с Русия.

Той сподели, че те би трябвало „ да извърнат внимание на отрицателното влияние на непрекъснатото разширение на НАТО на изток върху сигурността на Русия “.

„ Китай поддържа всички старания, водещи до деескалация и политическо споразумяване на обстановката, като в същото време се опълчва на всевъзможни ходове, които са неподходящи за насърчаването на дипломатическо решение и прибавят гориво в пламъците “, сподели Ван.

Блинкън е подчертал, че Москва ще „ заплати висока цена “ за своята „ преднамерена, непредизвикана и неоправдана война “ в Украйна, сподели в изказване представителят на Държавния департамент Нед Прайс. Той сподели, че „ светът гледа, с цел да види кои народи отстояват главните правила на независимост, самоопределяне и суверенитет “.

Би Би си акцентира, че това е вторият телефонен диалог сред между Ван и Блинкън за две седмици.

Кризата изправи Китай пред огромно предизвикателство за Китай, който към момента не е осъдил или одобрил офанзивата на Русия, разяснява английската медия. Тя акцентира, че Пекин не желае да бъде общопризнат като подкрепящ войната в Европа в това време - да ускори военните и стратегическите връзки с Москва.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР