Китай, държавата, спечелила най-много от концепцията за офшоринг през 90-те

...
Китай, държавата, спечелила най-много от концепцията за офшоринг през 90-те
Коментари Харесай

Западни фирми напускат Китай

Китай, страната, спечелила най-вече от концепцията за " офшоринг " през 90-те години на предишния век, стартира да страда. А от ден на ден компании намират преимуществата на Китай, само че и повече непоклатимост в другарски към запада компании, заяви Българска телеграфна агенция.
В другарските страни фирмите не се тормозят, че ще бъдат наранени от обрати в политиката, напомня списание " Форин полиси ".
В допитване през юни, извършено от Търговската камара на Европейския съюз в Китай, 23 % от западните компании са декларирали, че обмислят преместването на активността си, до момента в който 50 % са на мнение, че бизнесът в страната е станал по-политизиран през предходната година.
Днес " всяка компания, с която беседвам, е ангажирана с преосмисляне на своите (свързани с Китай) вериги за доставки ", сподели Тони Данкър, общоприет шеф на Конфедерацията на английската промишленост, пред в. " Файненшъл таймс ". " Те (компаниите) плануват, че политиците неизбежно ще се насочат към един свят на разделяне с Китай ", добави той.
Причина за това е и политиката на Пекин за нулев коронавирус. Тя засегна веригите за доставки и остави фабриките затворени. Нивата на възнаграждение в азиатската страна, които се повишиха, също са фактор, наблюдаван от вложителите. Заплащането за труда стана по-скъпо, което сви групата от евентуални служащи.
Нарастващата борба сред Китай и Запада, и поддържането на връзки сред ръководещите в Пекин и Кремъл също тормози бизнеса.
" Все по-голям брой европейски компании стопират вложенията си в Китай и преоценяват позициите си на пазара, до момента в който преценят какъв брой дълго ще продължи тази неустановеност, а доста от тях гледат и към други дестинации за бъдещите си планове " сподели Бетина Шоен-Беханзин, вицепрезидент на Търговската камара на Европейски Съюз.
На този декор американската компания " Епъл " (Apple) стартира да реалокира индустриални мощности от Китай във Виетнам, където евентуално ще се създават безжичните слушалки " ЕърПодс Про 2 " (AirPods Pro 2). Също там евентуално ще се създават " умните " часовници " Епъл уоч " (Apple Watch) и портативните компютри " МакБук " (MacBook).
Технологичен колос неотдавна разкри, че възнамерява да създава новия си модел смарт телефон " айФон 14 " в Индия. Базираният в Тайван снабдител на " Епъл " - " Фокскон " (Foxconn) е проучил процеса на доставка на съставни елементи от Китай и сглобяване на устройството в завода си към южния индийски град Ченай, съобщи Блумбърг.
Преди две години южнокорейският колос " Самсунг " (Samsung) реалокира китайското си произвеждане във Виетнам. Компании за облекло и обувки като " Адидас " (Adidas) също реалокираха производствата си там. Към 20 август в южноазиатската страна има над 35 500 годни задграничните капиталови плана, на обща стойност над 430 милиарда $, съобщи Виетнамската осведомителна организация (ВИА).
Японският авто тръст " Хонда " (Honda) обмисля построяването на паралелна верига за доставки отвън Китай, с цел да понижи зависимостта си от страната, в която все още прави към 40 % от производството си, осведоми в. " Санкей ".
Междувременно и " Мазда " (Mazda) заяви, че обмисля пренасяне на производството отвън Китай. По-рано компанията регистрира оперативна загуба от 115 милиона $ за второто тримесечие на годината поради индустриални проблеми, породени от локдауните в Поднебесната империя. В отговор компанията ще построи ресурси от съставни елементи в Япония и ще търси ново произвеждане отвън Китай.
В края на юли китайски взаимен сътрудник на автомобилната група " Стелантис " (Stellantis) я упрекна в “липса на почитание към клиентите на китайския авто пазар ”, откакто компанията затвори цех в Китай поради намесата на държавни чиновници.
Проучване на политическия риск пред интернационалния бизнес, извършено от застрахователния съветник " Уилис Тауърс Уотсън " (Willis Towers Watson), сочи, че 95 % от мултинационалните компании са загрижени по отношение на правенето на бизнес в Индо-тихоокеанския район и в частност - Китай. Това е нарастване от 62 процентни пункта по отношение на данните отпреди две години.
" Мнозинството от респондентите имат вяра, че трендовете към геостратегическа конкуренция и икономическо разделяне сред Китай и Запада ще се засилят ", бизнесмените са загрижени, че частните компании ще бъдат набелязани в интернационалните дипломатически разногласия, означават специалистите в отчета.
Някои компании, имащи изнесени производства или услуги в Китай, възнамеряват пренасяне в страни като Турция, Сърбия, Индия и Виетнам, до момента в който други възнамеряват да похарчат малко повече и да отидат в страни, които обичайно са съдружници на Запада. " Виждам доста от това да се случва, изключително при електрониката ", сподели Венкат Сумантран, специалист в индийския авто отрасъл. По думите му Виетнам и Индия са обект на доста нови вложения.
На среща през юли, отдадена на веригите за доставки и проведена от държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и министъра на търговията Джина Раймондо, поканени бяха освен европейски сътрудници, само че и такива от Австралия, Индия, Индонезия, Япония, Сингапур и Южна Корея, напомня Форейн Полиси.
" Отчасти това е остарялата сентенция за яйцата и кошниците ", сподели Сам Уилкин, шеф по разбор на политическия риск в " Уилис Тауърс Уотсън ". " Последните събития подсетиха, че прекомерно огромните експозиции, без значение в коя страна, излагат фирмите на риск от огромни загуби или даже банкрути ", заключи той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР