Китай, член на БРИКС, активно популяризира националната си валута -

...
Китай, член на БРИКС, активно популяризира националната си валута -
Коментари Харесай

Китайският юан вече е втората най-използвана валута при SWIFT

Китай, член на БРИКС, интензивно разпространява националната си валута - китайския юан, с цел да се конкурира с щатския $, еврото, паунда и други локални валути.

Забележително е, че китайският юан неотдавна изпревари еврото и стана втората най-използвана валута измежду транзакциите на SWIFT. Разпространението на еврото в интернационалните SWIFT заплащания доближи тригодишен най-малко, до момента в който китайският юан доближи петмесечен връх.

Данните от SWIFT демонстрират, че трансграничните транзакции в евро са намалели от 32.64% на 31.74%, което съставлява спад от близо 0.9%. За разлика от тях китайският юан е постигнал забележителен прогрес, като през септември е достигнал връх от 3.71%. През август 2023 година заплащанията по SWIFT, деноминирани в китайски юани, означиха нарастване от 2.77% по отношение на предходния месец.

Макар процентите да наподобяват скромни, това развиване значи забележителна смяна в интерес на Китай в границите на валутните пазари. Това е първият случай през последните 20 месеца, в който китайският юан надвишава границата от 3%. Китайският юан към този момент отстъпва единствено на щатския $, който за същия интервал набъбна от 41.74% на 42.71%.

Световната стопанска система е в разгара на постепенна промяна, откакто по-рано тази година БРИКС инициира начинанието за дедоларизация. Китай поема водеща роля в напъните на БРИКС да понижи зависимостта си от щатския $ и да насочи предизвикателство и към еврото, лирата и йената. Макар че напредъкът на БРИКС може да е еволюционен, евентуалната опасност може да стане по-значителна през идващите години, като евентуално съставлява предизвикателство за западното владичество.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР