Кирил Ананиев е нарушил закона, изнасяйки информация, която е данъчно-осигурителна

...
Кирил Ананиев е нарушил закона, изнасяйки информация, която е данъчно-осигурителна
Коментари Харесай

Асен Василев: НАП работи по фирми, получили голям обществен ресурс, резултатите вече се виждат

„ Кирил Ананиев е нарушил закона, изнасяйки информация, която е данъчно-осигурителна загадка. Прокуратурата би трябвало да се заеме с това. Как тази информация е излязла на конференция на една политическа партия? Това ми приказва, че страната се ръководи не по разпоредбите и законите, а с телефонни позвънявания и с напън ”, съобщи в изявление за Нова телевизия финансовият министър Асен Василев.

Той уточни, че е проблем, че някогашният финансов министър Кирил Ананиев е взимал номера от вътрешни инспекции, до които самият Василев няма достъп. Василев разяснява и обвиняванията от ГЕРБ, че Румен Спецов е спекулирал с налози.

„ Аз съм ревизирал данните, доколкото имам достъп за тях. Спецов и аз към този момент обяснихме. Ако министерството пусне инспекция, ще кажат, че замитаме следите. Проверката е ориентирана към основният прокурор, не мисля, че той може да бъде упрекнат в користолюбие. Ако се открият нарушавания, ще се вземат дейности. Аз не чакам проблем ”, сподели министърът, представен от БГНЕС.

Според него това е раздухване и набеждаване на хора без обстоятелства.

„ Миналата година половината държавни разходи са минали с публични поръчки, другата половина са минали без. Били са избирани подизпълнители на най-различни компании и ведомства. Ние можем да създадем следното – всички неща да минават през публични поръчки и да затегнем контрола. Един подобен план са публичните поръчки за горивото за отопление. Там има доста порочна процедура – пуска се поръчката с висока акцизна ставка на горивата, след което се купува гориво с по-ниска акцизна ставка. Разликата е 30 лева на звук. Има дупка в публичните поръчки ”, разяснява Василев.

От финансовото министерство са решили да спрат да изплащат средствата от фактури, които са с разнообразни акцизи. Що се отнася до инхаус процедурите – те ще стартират да се качват обществено. Опитва се и ограничение на сходни процедури единствено до най-спешните.

„ Автомагистрали не са възлагали публични поръчки, те са употребили инхаус процедури. Язовирите също са ремонтирани по този метод ”, уточни още служебният финансов министър.

Преди дни Той е по сигнали за нарушавания в активността на структурата, в това число при даването на държавен парцел – почивна база в курорта " Албена ", за стопанисване от съдружие с нестопанска цел „ Асоциация на специалистите по финансов надзор в България “, учредено на 10 август 2020 година, както и за стартирани публични поръчки от АДФИ за ремонт на почивната база след даването ѝ на Асоциацията. Пред Нова телевизия той изясни, че предварителните обстоятелства са много притеснителни.

В Национална агенция за приходите преориентирахме чиновниците да работят по компании, които получават огромен публичен запас, които вършат огромни разноски в чужбина и техни свързани лица , които имат огромни касови наличия. Резултатите към този момент стартират да се виждат ”, уточни Василев.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР