Кириакос Мицотакис и неговата партия Нова демокрация вероятно са осигурили

...
Кириакос Мицотакис и неговата партия Нова демокрация вероятно са осигурили
Коментари Харесай

Нова демокрация печели мнозинство в Гърция

Кириакос Мицотакис и неговата партия " Нова народна власт " евентуално са обезпечили мнозинство за образуване на еднопартийно държавно управление. Това демонстрират към този момент публични резултати при над 90% от преброените гласове след извършените в неделя предварителни парламентарни избори, оповестява " Катимерини ".

Партията получава 40,37% срещу 17,78% за " Сириза ". ПАСОК е трета с 12,66%. Комунистите (KKE) са четвърти със 7,29 %. В места в Народното събрание разпределението наподобява по този начин: 

157 за " Нова народна власт ", 47 за " Сириза ", 34 за ПАСОК и 19 за комунистите.

8 партии имат късмет да влязат в Народното събрание. 

Припомняме, че вотът завърши в 19 часа. 

Според exit poll,  " Нова народна власт " водеше безапелационно пред лявата " Сириза ".

" Хората ни дадоха безвредно болшинство. Основните промени ще продължат бързо ", сподели Мицотакис в телевизионно послание в неделя вечерта.

Евклид Цакалотос от СИРИЗА реагира на екзитполовете, като признава " забележителното проваляне за СИРИЗА " и подчертава необходимостта от разбор. Той твърди: " Наш дълг и отговорност е откровено да представляваме хората, които са ни поверили гласовете си ".

Ефи Ахциоглу от СИРИЗА отхвърля изказванията, че водачеството на Алексис Ципрас в лявата партия може да бъде сложено под въпрос.

" Нова народна власт " завоюва вота на 21 май с 20 пункта преднина пред лявата партия " Сириза " - разлика, която Гърция не е виждала от 70-те години на предишния век.

Но тя не съумя да реализира болшинството, необходимо за независимо ръководство, заради пропорционалната система за гласоподаване, въведена за това гласоподаване.

Проучванията на публичното мнение демонстрираха, че " Нова народна власт "  ще завоюва с огромна преднина пред " Сириза ", която управляваше в интервала 2015-2019 година в разгара на гръцката дългова рецесия.

Общо 32 партии, обединения и независими се състезават на вота в неделя.

При новата система спечелилата партия получава бонус от 20 до 50 места. Тя получава непосредствено 20 места, в случай че получи най-малко 25% от гласовете, и може да получи до 50 места, в случай че получи към 40% от гласовете.

В Гърция гласуването е наложително по закон, използват се единствено бюлетини.

Гърците могат да гласоподават с изключение на с персонална карта, още с паспорт, шофьорска брошура или персонална здравна брошура.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР