Киргизстански и таджикистански граничари влязоха в престрелка заради граничен спор,

...
Киргизстански и таджикистански граничари влязоха в престрелка заради граничен спор,
Коментари Харесай

Сблъсък по границата на Киргизстан и Таджикистан. Москва ги призова моментално да охладят страстите - Свят

Киргизстански и таджикистански граничари влязоха в престрелка поради граничен спор, съобщи Ройтерс. Агенцията не оповестява за потърпевши. Според Sputnik обаче има погубен и двама ранени, а информацията бе доказана от РИА Новости. Това е третият спор сред двете някогашни руски републики за последните няколко месеца.

Сблъсъкът, до който се стигна директно преди провеждането на значима районна среща, на фона на войната в Украйна и на стълкновенията сред Азербайджан и Армения, е почнал, откакто киргизстански граничари обвинили таджикистанските си сътрудници, че са заели позиции на част от границата, която не е демаркирана.

Според киргизстанската гранична работа спорът е почнал по самодейност на таджикските граничари, които, виждайки сътрудниците си, заели бойни позиции и разкрили огън, пренебрегвайки настояванията да изоставен територията. 

Таджикистан твърди, че киргизстанските граничари са почнали да стрелят първи с огнестрелни оръжия и минохвъргачки по таджикистанска гранична застава и е бил погубен един техен граничар, а двама са били ранени, заяви РИА Новости.

Страните към този момент организираха телефонни диалози и възнамеряват среща, с цел да предотвратят разрастването на спора. А Русия ги прикани неотложно да овладеят обстановката.

Както Киргизстан, по този начин и Таджикистан са съдружници на Русия. И в двете страни има съветски военни бази, само че по границата им постоянно има конфликти, а предходната година войната бе избегната на косъм.

Очаква се водачите на Киргизстан и Таджикистан да вземат участие тази седмица в срещата на Шанхайската организация за съдействие дружно с съветския президент Владимир Путин и китайския водач Си Цзинпин.

Двете някогашни руски републики имат 900-километрова полоса. Около половината от нея обаче не е демаркирана, което основава проблеми на жителите на двете страни по границата с достъпа до вода, пасища и пътища. Спорните зони са към 30% от дължината на границата сред тях.

Твърди се, че спорът е тръгнал поради водоразпределителния пункт Головное в горното течение на река Исфара, покрай таджикското село Ходжа А`ло и киргизкото Кьок-Таш. Властите и на двете страни считат, че той се намира на тяхна територия. През пролетта и лятото, когато стартира селскостопанската работа, потреблението на вода се усилва десетократно, а споровете сред киргизстанските и таджикстанските жители ескалират.
 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР