Кипърското сирене халуми беше включено в регистъра на Европейската комисия

...
Кипърското сирене халуми беше включено в регистъра на Европейската комисия
Коментари Харесай

Сиренето халуми вече е със защитен произход в ЕС

Кипърското сирене халуми беше включено в регистъра на Европейската комисия на продуктите със предпазен генезис и предпазени географски инструкции, заяви " Сайпръс мейл ", представен от Българска телеграфна агенция.

От 1 октомври само халумито, създадено в Кипър и съгласно условията за продукта, може да употребява това название. Това се отнася и за сиренето, създадено в северната част на Кипър, стига да извършва индустриалните критерии на Европейски Съюз.

Министърът на земеделието Костас Кадис съобщи, че се водят договаряния сред неговото министерство и Кипърската асоциация на производителите на сирене, които започнаха правосъдни дейности през юни против Европейска комисия в опит да попречат на включването на халумито в регистъра на продуктите със предпазен генезис.

Те упорстват за изменение в спецификациите, като основното им несъгласие е против типа на употребяваното мляко. Според условията халумито би трябвало да се създава от 51 % овче или козе мляко.

Производителите упорстват, че това вреди на ползите им, като понижава продуктивността и трансформира усета на сиренето, понастоящем създавано от 80 % краве и 20 % овче или козе мляко.
/Мина Иванова/
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР