Кипърски гърци и кипърски турци заедно отбелязват Разпети петък. Църковните

...
Кипърски гърци и кипърски турци заедно отбелязват Разпети петък. Църковните
Коментари Харесай

Кипърски гърци и кипърски турци заедно отбелязват Разпети петък

Кипърски гърци и кипърски турци дружно означават Разпети петък. Църковните церемонии ще съберат през днешния ден хиляди хора от двете кипърски общности във Фамагуста, в окупираните територии, с обръщение за сливане на разделения остров.

Литургията и траурната върволица за Опело Христово се организират в църквата „ Св. Георги Екзоринос” в средновековния град на Фамагуста, покрай оградения с телена мрежа град-призрак Вароша.

За празника доброволци от двете кипърски общности приготвят и украсяват с цветя „ Гроба Господен”, който ще бъде изнесен, и храма, който е от 14-и век и е отчасти опустошен.

Традицията за отбелязването на Разпети петък в тази черква бе обновена като мярка за построяването на доверие сред кипърските гърци и кипърските турци през 2014 година, след спирането ѝ през 1957 година вследствие на безредици сред двете общности.

„ Надяваме се и се молим Възкресението Господне да донесе възкресението на Фамагуста и на нашия Кипър”, обявиха от митрополията на Констанция и Фамагуста в навечерието на празника.

Разпети петък във Фамагуста е освен огромно религиозно събитие, само че и обръщение на хората от двете кипърски общности за мир и сливане на разграничената от 45 години страна. Церемонията тази година се организира в изискванията на политическо напрежение и борба, откакто договарянията за решение на Кипърския въпрос бяха замразени преди близо 2 години.

Въпреки дейните совалки на специфичния делегат на генералния секретар на Организация на обединените нации Джейн Хол Лют водачите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ не могат да стигнат до единодушие за възобновяването на процеса.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР