Кипър започва затягане на примката около вложенията на руски граждани

...
Кипър започва затягане на примката около вложенията на руски граждани
Коментари Харесай

Кипър затяга примката около сметките на руснаци в банковата си система

Кипър стартира стягане на примката към вложенията на съветски жители в своята банкова система. Страната стартира да замразява банкови сметки на жители, както и разнообразни брокерски сметки, в случай че сумата в тях надвишава 100 000 $. За това оповестява най-големият небанков брокер в Русия BCS, написа  

Според BCS това се дължи най-много на санкционните ограничавания на Европейския съюз върху активите на съветски лица. До момента Кипър изглеждаше като спасисителен остров за съветските активи, само че наподобява и че този бастион на мира стартира да се пропуква. Всъщност рестриктивните мерки над депозитите на руснаците бяха признати още през 2022 година, само че досега се блокираха единствено сумите над тези 100 000 евро, а в този момент ще се блокира целият баланс по сметката. 

Например - в случай че дивиденти, купони, назад изкупуване на скъпи бумаги или други заплащания в размер на, да кажем, 7 000 евро са получени по потребителска сметка от 95 000 евро от 25 февруари на предходната година, то в предходния режим щяха да се блокират единствено 2 000 евро връхнина. Сега към този момент ще се блокират всичките 102 000 евро. 

Замразяването ще важи за всички задгранични брокери, които имат сметки на съветски клиенти в локалния депозитар Euroclear. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР