Кипър се обърна днес към Съвета за сигурност на ООН

...
Кипър се обърна днес към Съвета за сигурност на ООН
Коментари Харесай

Кипър се обърна към Съвета за сигурност заради отварянето на Фамагуста

Кипър се обърна през днешния ден към Съвета за сигурност на Организация на обединените нации поради новите решения на Турция за града-призрак Вароша в окупираната Фамагуста. Никозия чака той да насочи ясно обръщение към Анкара за съблюдаване на резолюциите на интернационалната организация.

Съветът за сигурност, който заседава довечера, ще разиска новото развиване в оградения град Вароша и известията на турския президент за смяна в статута му след отправената през днешния ден публична тъжба от Република Кипър, заяви кипърският външен министър Никос Христодулидис.

Ходът на Никозия на най-високото дипломатическо равнище е поради оповестеното във вторник от турския президент Реджеп Ердоган отчасти отваряне на изоставеното преди 47 години кипърско-гръцко предградие в окупираната Фамагуста. Част от жилищната зона ще бъде демилитаризирана и предадена под кипърско-турска администрация за заселване.

Новите турски решения са „ неприемливи и противозаконни ”, „ очевидно нарушаване на съответните резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ” и целят да завършват разделянето на острова, бе декларирано в формалното известие след съвещанието на Националния съвет на Кипър през днешния ден.

Никозия регистрира с задоволство „ ясната социална реакция на интернационалната общественост ” на дейностите на Ердоган в направените изказвания от петте непрекъснати страни-членки на Съвета за сигурност, както и редица европейски страни.

Лично американският държавен секретар Антъни Блинкън прикани Турция и кипърските турци да анулират оповестеното решение и съобщи, че Вашингтон ще упорства за мощен отговор.

Кипър чака Съветът за сигурност да насочи ясно обръщение, което „ да не оставя място за неправилно пояснение в Анкара ”.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР