Киноомнибусът Седем, проект от официалната програма на Пловдив 2019, потегли

...
Киноомнибусът Седем, проект от официалната програма на Пловдив 2019, потегли
Коментари Харесай

Седем филма, наредени в киноомнибус

Киноомнибусът " Седем ", план от формалната стратегия на " Пловдив 2019 ", потегли от града под тепетата към своята аудитория. Негови продуценти са Поли Ангелова, Елена Мошолова и Николай Тодоров, един от осемте режисьори на седемте къси кино лентата, подредени в киноомнибуса. Филмите са снимани в Пловдив и покрай града и това е, което ги свързва и оправдава в някаква степен финансирането от страна на общинската фондация. Това не е туристическият Пловдив - има няколко фрагмента от Стария град, само че снимани по метод, който повече припомня древен италиански град. Не наподобява и на фамозния филм на Людмил Стайков от 1984 година по сюжет на Анжел Вагенщайн, сниман по покана на РАИ за документалната серия " Европейски столици на културата ". Все отново някои от филмите на 2019-а в действителност се допират до неповторимата атмосфера и дух на града. И това в най-голяма степен може да се каже за филмите на двамата пловдивчани Петър Вълчанов (в тандем с Кристина Грозева) и Димитър Кутманов.

Изумителен филм по своя лиричен киноразказ и всемирен внушения са основали двамата режисьори на покрива на един жилищен блок (всъщност той и близката местност са местата, където е израснал Петър Вълчанов), в основната роля е тяхната щерка и млада виолончелистка Сибила Петрова. " Дует " е филм за едно девойче на ръба на детството и съзряването, за другарството с мислено другарче - в ролята на Тео е друго чудно момиченце - Теодосия Паспалева, и за първото същинско партньорство в живота му с младеж, който свири на китара на покрива. Покривът, като доста осезаема метафора за самотата и за мечтанието, и музиката ги свързват в дует. Заснети са елементи от Пловдив с основната улица със стълбата към Сахат тепе и паметника на Мильо, вълшебната Цар-Симеонова градина и улица " Иван Вазов ", по която основната героиня върви в Музикалното учебно заведение. Филмът е активен, той споделя история, също така е доста ярък, доста положителен. " Дует " беше щастливо подреден на края на киноомнибуса и съумя да притъпи до някаква степен отчаянието, което се беше настанило в залата след филмите " Химера " по сюжет и постановка на Павел Веснаков (история за неприятни духове и доста кръв, приобщена към следствията от нещастието в Чернобил през 1986 г.) и " Съвсем като мен " - мрачна фикция на сценариста и режисьор Любомир Младенов, чието деяние се развива във фоайето на Централната поща и на остров Адата.

Атмосферата на античния град се почувства в " Дом " на младия режисьор Димитър Кутманов. Филмът е автобиографичен, в него има навеи от детството, един от персонажите е момче на към десетина години. Заснет е с непрофесионални артисти, единият от които евентуално е дядото на режисьора. Действието е без диалект и се развива главно в остаряла къща - снимана е известна каменна къща на Сахат тепе, броди по забавни места в Стария град и други топоси на Пловдив, оператор е Диан Загорчинов. Това е преносен филм, без изразителен сюжет, мистериозен и въздействащ макар дължината си. " Изчезващ тип " на Николай Тодоров е в някаква степен поклон към духовните хора на Пловдив - героят е художник, забавен човек и стихотворец, в ролята - режисьорът Павел Веснаков. Заснети са прелестно нощните булеварди " Руски " и " Христо Ботев ". Действието се развива в порутената и обезлюдяла постройка на Ефория " Зограф " до пешеходния мост.

Христо Симеонов е снимал кино лентата " Нина " в региона на Централната гара с присъединяване на Маргита Гошева и едно младо момиче - 13-годишната Пламена Стефанова. Сюжетна история за дребна крадла и срещата й с една алтруистична жена.

Киноомнибусът стартира с кино лентата на Ралица Петрова по неин сюжет " Better nature ", сниман в полите на Родопите, над Марково, в насмешлива, иронична бленда. В центъра е работливо момиче, май инцидентно попаднало в група за релакс, която засажда мързеливо фиданки в обезлесена околност. Всеки от тази група търси избавление в едно прегърнато от него дърво. Момичето се натъква на снаряд и групата побягва да се избавя. На финала вместо дърво дребничкото работливо момиче прегръща утешително изплашената самотница и противна дунда, която управлява упражненията на групата.

Киноомнибусът " Седем ", един от скъпите планове на програмата на Отечествен фронт " Пловдив 2019 ", стартира своя път към феновете, може би ще бъде показан и в чужбина. Възможно е той да донесе и награди на свои основатели, изключително в случай че някои от филмите се демонстрират настрана. След години ще се съди за Пловдив и по тази спорна поредност.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР