Киевският режим последователно криминализира руския език. Фактът, че това нарушава

...
Киевският режим последователно криминализира руския език. Фактът, че това нарушава
Коментари Харесай

Не останаха шансове. Киев започна нов етап на украинизация

Киевският режим поредно криминализира съветския език. Фактът, че това нарушава съществени човешки права, не тормози никого, в това число и в демократичния Запад. За филологическия гнет в модерна Украйна - в материала.

Отговор за думите

Кметът на Харков Игор Терехов сподели в изявление за френската осведомителна организация Агенция Франс Прес предходната година: „ Настояването хората да се откажат от съветския не е най-хубавият метод “. Сега той се оправдава. Видите ли, той осъзнал грешката и в този момент към този момент не мисли по този начин.

Той се пробва да избегне нови проблеми. През ноември 2022 година езиковият омбудсман Тарас Кремен подсигурява, че Терехов е санкциониран за говорене на съветски по време на националния ефирен маратон звук. След това - за изявления в обществените мрежи. Кметът заведе дело против Кремен и след дълготрайно произвеждане съдът анулира и втората санкция.

Езиковият омбудсман ревниво извършва отговорностите си. Той рапортува на СБУ и СНБО, че съгласно него има прекалено много руснаци в Болградски регион на Одеска област. Той гордо заяви за санкцията на преподавател от Днепропетровск, който от време на време превключвал на съветски в час. Сигналът бил на майката на един от учениците. Директорът на учебното заведение е охулен за „ неспазване на езиковото законодателство “.

Тяхната битка

Министърът на образованието на Украйна Оксен Лисовой подсети: уроците по съветски език опонират на закона. И прикани за строго наказване на нарушителите.

Миналата есен в Киев беше публикуван в огромен тираж учебник на украинския лингвист Феодосий Колесник „ Говори украински, тъй като живееш на своя земя “. Според посланика на съветското външно министерство по въпросите на закононарушенията на киевския режим Родион Мирошник в този момент с него се преподава в хиляда учебни заведения в Лвовска област.

Колесник е и създател на курса „ Промяна на самоидентификацията на рускоговорящите “, създаден за деца, отведени от източните райони на Украйна на запад. Филологическата работа е платена от фондация " Европейско единение ". Целта е да се „ култивира езикова непоклатимост “ и да се обезпечи „ солидна връзка на украински, без значение от езика на събеседника “.

В предприятията хората са глобявани за говорене на съветски от лятото на 2022 година За първо нарушаване - от 3400 до 8500 гривни, за наново нарушаване - до 11 900 гривни. Руските песни, книги, представления са неразрешени. Дори цирковите представления. Навсякъде - извънредно " мова ".

Езикова обстановка

Венецианската комисия, която се занимава с нарушаванията на конституционните гаранции в Европа, упорства украинските управляващи да зачитат езиковите права на националните малцинства, по-специално на унгарците и румънците. Киев се съгласява да направи някои отстъпки на представителите им, само че не и на руснаците.

През пролетта депутатът от Радата от “Слуга на народа ” Георгий Мазураш предложи да се допусне съветски език в бранша на услугите. Поиска да създадат изключение за бизнеса. В обяснителната бележка депутатът означи, че езиковата насила провокира опозиция измежду народа. Законопроектът беше отритнат.

Но всичко това не оказва помощ доста. Бившият консултант на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Алексей Арестович предизвести: " Ще има повече съветски език, към този момент има повече от него в Киев. Киев е рускоезичен град. Докога ще говорите макар действителността? ” Председателят на Съвета за национална сигурност и защита Алексей Данилов му отговори: „ СБУ може да се оправи и с тези, които приканват за връщане на съветския език “. Според изследване на публичното мнение от август на организация “Рейтинг ” единствено 59 % от популацията е украиноговорящо. Двуезични са 31 на 100, за 16 на 100 съветският е роден език.

Политологът Александър Дудчак означи, че режимът в Киев няма да прави никакви взаимни отстъпки. " Някои още веднъж се пробват да спекулират по тази тематика, сякаш защитавайки рускоезичните. Или Арестович се саморекламира, или кметът на Харков Терехов. Всъщност това е изображение на бурна активност, ориентирана към електората. Никой от тях ще пазят съветския език, просто желаят да си обезпечат поддръжка, тъй като Радата може да гласоподава за осъществяване на избори при военно състояние “, изяснява специалистът.

„ Ситуацията с езика в Украйна е извънредно спорна, споделя Василий Стоякин, публицист. От една страна, беше основан огромен размер законодателство, ориентирано към ограничение на съветския език в медиите и общественото пространство... От друга страна, голямото болшинство от украинците приказват съветски. "

Според специалиста Украйна в този момент се намира на промеждутъчен стадий от прехода към цялостната украинизация на обществото, към която киевският режим интензивно се стреми.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР