Киев/Москва. Инцидентът между Русия и Украйна в Азовско море припомни,

...
Киев/Москва. Инцидентът между Русия и Украйна в Азовско море припомни,
Коментари Харесай

Le Figaro : Войните често започват с териториални спорове

Киев/Москва. Инцидентът сред Русия и Украйна в Азовско море напомни, че спорът сред двете страни към момента не е завършил. Той може да избухне с цялостна мощ във всеки един миг. При все че той не може да бъде избран като сериозен предвид на обстоятелството, че приключи без жертви, следва да се има поради, че войните постоянно стартират с териториални разногласия, предизвестява Рено Жирар в публикация за водещия френски всекидневник Le Figaro .
Авторът напомня, че ескалацията сред Москва и Киев стартира през март тази година, когато кримски рибарски траулер бе арестуван от украинския флот в Черно море. След този случай Русия стартира инспекции на всички плавателни съдове с курс към Азовско море, аргументирайки дейностите си с нуждата от гарантиране на сигурността на Кримския мост.
Макар и да не е сериозен, последният случай в района насочва предизвестие за това какъв брой рисково е украинският спор да бъде оставян на самотек. Присъединяването на Крим към Русия мина безкръвно, само че двете войни в Донбас (лятото на 2014 година и зимата на 2015 г.) лишиха живота на 10 хиляди души, напомня създателят.
Както в Москва, по този начин и в Киев управляващите явно са попаднали в спиралата на националистическата тресчица. Украинците мечтаят за голяма американска военна помощ, която би разрешила на армията им бързо да завоюва назад Донбас. Руснаците са загрижени за концепцията за по-нататъшно разширение на НАТО в посока изток. Тя желае да го спре един път вечно. Украйна не може да бъде част от Алианса, безапелационни са в Москва.
Исторически, стратегическата теория на Русия постоянно е гледала на Украйна като спънка за западното настъпление (поляци, шведи, французи, германци). Руснаците упрекват Запада, че не е извършил (устното) заричане, обещано от президента Джорд Буш-старши на Михаил Горбачов на Конференцията за сигурност и съдействие в Европа от 20 ноември 1990 година в Париж.
Натрупването на отчаяние от двете страни може да стане взривоопасно. Конфликтът в Донбас е цирей, който отравя всички интернационалните връзки. След като Западът наложи тежки наказания на Москва, тя отхвърля да сътрудничи за разрешаването на международни рецесии. И се насочи към изкуствен съюз с Китай.
„ Войните постоянно стартират с териториални разногласия, които след това наподобяват незначителни за някогашните им участници. Необходимо е незабавно да свикаме нова Конференция за сигурност и съдействие в Европа, с цел да обсъдим неотложни въпроси: разширението на НАТО, кибернетичната война, неприкосновеността на границите, военните учения “, предлага Жирар.
Всеки схваща същността на вероятната договорка: отвод на Вашингтон да разшири НАТО и отклоняване на Москва от остарялата теория за „ сфери на въздействие ". Единствените незнайни в това уравнение са датата и броят на жертвите, които ще бъдат нужни, с цел да се стигне до това решение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР