Кибер хигиената, добрите практики и дигиталната грамотност са сред основните

...
Кибер хигиената, добрите практики и дигиталната грамотност са сред основните
Коментари Харесай

Министър Божанов представи идеите си за електронно управление пред IT общността във Враца

Кибер хигиената, положителните практики и цифровата просветеност са измежду главните политики, залегнали в проектите на Министерството на електронното ръководство (МЕУ), съобщи министър Божидар Божанов на среща с IT бранша във Враца. 

Към тях той добави и към този момент известната тематика за киберсигурността, чието значение стана още по-видимо около войната в Украйна.

“Грижим се страната да съблюдава положителни практики и кибер хигиена, да си споделяме знаци с други страни. Например в при визитата и в границите на двустранните връзки със Северна Македония имаме спогодба да споделяме знаци на компроментиране сред двете страни ”, описа той.

Министърът уточни фейсбук като най-използвана платформа за дезинформация в България. Той се е свързал с хора от екипа на обществената мрежа, като документално е задал 13 механически въпроса, свързани с тяхната работа върху разрешаването на казуса с дезинформацията.

“Отговорът на фейсбук беше, че вършат инспекции. Изпратиха и отчета за координирано неавтентично държание. В него пишеше “за януари в целия свят са открити три профила, които са споделяли координирана информация ”, описа той.

“Затова методът ми е на европейско равнище. В момента има полемики по Акта за цифрови услуги, където се контролират огромни онлайн платформи. И там сме изпратили оферти в частта, обвързвана с началната страница на обществената мрежа с поленцето предложени за нас публикации ”, добави Божанов.

На въпрос по какъв начин страната оказва помощ за дигитализирането на общините Божидар Божанов отговори, че в закона за електронно ръководство има два механизма. Единият е методически инструкции, а вторият е административно наказателна активност – наказания и санкции за чиновниците, които не съблюдават закона и напътствията.

“МЕУ подкрепя общински администрации да цифровизират своите процеси. Например една новаторска община ни изпраща писмо с отворени въпроси, ние надлежно връщаме отговори кое и по какъв начин да се направи ”, сподели той.

Министър Божанов означи, че министерството работи в посока до две години всички документи, които общината създава или търси, да бъдат електронни. Той напомни и други съществени цели като електронната идентификация.

“Идеята е едно мобилно приложение да ни служи за всичко, когато си споделяме с страната. Този план има готово техническо задание, мина през публично разискване и работата по осъществяването му стартира тази седмица. Очаквам наесен приложението да е готово и електронната идентификация да е реалност ”, добави той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР