Кейлъб Мванги е бил пребит толкова жестоко в училището си

...
Кейлъб Мванги е бил пребит толкова жестоко в училището си
Коментари Харесай

Бичуване в училище в Кения: Дете поиска храна и получи бой

Кейлъб Мванги е бил пребит толкоз грубо в учебното заведение си в Кения, откакто е взел спомагателна храна на закуска, че е изпаднал в изкуствена кома и е прекарал 11 дни в интензивно поделение.

" Когато дойдох там, той не можеше да стане от леглото си. Не можеше да приказва ", споделя татко му Фред Мванги пред Би Би Си.

Това се случва преди съвсем две години, когато Кейлъб е на 13 години. Сега, седнал сред майка си и татко си на дивана в дома им в Момбаса, град на кенийското крайбрежие, той споделя, че понякога е податлив да изпада в безсъзнание.

Тийнейджърът е изпълнен с гняв, която от време на време го кара да удря по стената. Той споделя, че това са последствията от контузията, породена от близкото до гибелта прекарване.

Г-н Мванги кара сина си да се изправи и да вдигне бялата си жилетка, с цел да разкрие пълен, ядосан белег, покриващ съвсем цялата широчина и дължина на гърба му.

Kenya's school floggings: The children suffering from a hidden epidemic
— BBC News (World) (@BBCWorld)
Той споделя, че раните са били толкоз дълбоки, че хирургът е трябвало да в профил огромни части кожа от бедрата му, с цел да ги употребява като кожни присадки.

" Това е той в болничното заведение ", споделя майка му Агнес Мутири и демонстрира фотоси на Калеб на телефона си, които са прекомерно графични, с цел да бъдат оповестени. Лежи с лице надолу на леглото, а по краката, гърба и ръцете му има разкъсвания и даже по лицето му. Общо са съвсем 100.

" Цялото му тяло беше такова. "

Телесното наказване в учебните заведения има дълга история в Кения, датираща от епохата, когато мисионерите и колонизаторите са разчитали на него, с цел да утвърждават властта си.

През 2001 година кенийското държавно управление забрани тази процедура в учебните заведения, само че беше по-трудно да се промени отношението на хората.

Данните от последния отчет " Насилие над деца ", национално изследване на семействата през 2019 година, разкриват, че повече от половината от 18-24-годишните в Кения са съгласни, че е належащо учителите да употребяват телесни санкции.

BBC Africa Eye разкрива обезпокоително нарастване на броя на докладваните тежки случаи.

Калеб споделя, че в неговия случай това е Нанси Гачева, шеф на просветителния център " Гремон " - учебно заведение в град Бамбури покрай Момбаса - която първа го е пребила, а по-късно е наредила на други възпитаници да продължат наказването. Г-жа Гачева отхвърля това и споделя, че не е била в учебното заведение, когато това се е случило.

" Бях толкоз гладен, че взех пет чабати и ги изядох с чай ", споделя Калеб.

Г-жа Гачева и един по-голям възпитаник, Ид Салим, са задържани и упрекнати в нахлуване и причиняване на тежка телесна щета. Миналата година Салим е наказан на четири години затвор и в границите на съглашение за признание на виновност той е свидетелствал против госпожа Гачева в съда. Делото против нея продължава.

Въпреки че казусът на Калеб е отблъскващ, той надалеч не е единствен. Служител в Комисията за учителска работа (TSC), самостоятелна организация, която ръководи всички аспекти на учителската специалност в Кения, приказва пред BBC Africa Eye при изискване за анонимност.

Bill Gates Pushes Digital ID for Newborns in Kenya

“Maisha Namba is a biometric
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР