Казусът с ваксините на АстраЗенека дали да бъдат поставяни на

...
Казусът с ваксините на АстраЗенека дали да бъдат поставяни на
Коментари Харесай

Д-р Чобанова: Има указания ваксината на „АстраЗенека“ да не се слага на хора над 55 г.

Казусът с имунизациите на " АстраЗенека " дали да бъдат поставяни на хора над 55 години се разисква сега от нашия регулатор, заяви в " Тази заран " по bTV доктор Данчо Пенчев, шеф на СРЗИ.

Има инструкции имунизацията на " АстраЗенека " да не се слага на лица над 55 години, което значи, че би трябвало да се взема една ваксина за тази възрастова група и други - за останалите, сподели пък пред малкия екран ръководителят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област доктор Виктория Чобанова. Тя е на мнение, че би трябвало да има детайлно изложение на процедурите и явен протокол, тъй като това пази и пациентите, и лекарите.

Европейската организация по медикаментите не вижда проблем в слагането на имунизацията на " АстраЗенека " на по-възрастни хора. Това заяви в " Тази заран " по bTV доктор Данчо Пенчев, шеф на СРЗИ.

Пенчев заяви, че се е имунизирал, а за избора на ваксина се е осведомил от листовките, в които е маркирано, че към момента текат проучвания на препаратите. Директорът на СРЗИ означи, че напролет ще има задоволително ваксини от които да изберем.

Неясноти има и към логистиката на имунизацията, съгласно Чобанова.

" Не знаем с какви ваксини ще имунизираме - едните са 5 дози в опаковка, други са 8 ", сподели Чобанова.

При имунизацията на " Пфайзер " би трябвало да се доставя всяка седмица, тъй като има доста къси периоди за предпазване отвън профилираните фризери. От РЗИ са я уверили, че доставки на ваксини ще има всяка седмица.

Вече виждаме компликациите пред всеобщата имунизация против ковид, сподели още доктор Чобанова.

" Личните лекари са научили от медиите, че би трябвало да приготвят описи на искащите да се имунизират. Това е станало в петък, а през почивните дни телефоните на нейните сътрудници са прегрели от позвънявания на техни пациенти. Щеше да бъде доста по-добре да бъде изпратено едно писмо до джипитата, а не те да научават по този метод за записването за имунизация ", счита доктор Чобанова.

Друг проблем, съгласно нея, е " неналичието на съответна информация във връзка с противопоказанията на имунизациите при обособените групи хора.

На уеб страницата на Министерството на здравеопазването има оповестени къси характерности, а пациентите непрекъснато задават въпроси, на които персоналните им лекари нямат отговор.

" Сред задаваните въпроси са по какъв начин ще се отрази имунизацията, в случай че сте си поставили ботокс или имате артрит. Не се знае дали и имунизациите би трябвало да се поставят на онкоболни на химиотерапия, съобщи доктор Чобанова.

Според нея е най-добре от РЗИ да доставят имунизациите до кабинетите.

" Хората от дребните обитаеми места ще би трябвало да отидат в кабинетите на персоналните си лекари, тъй като нямам ледник, с цел да превозвам тези ваксини, а и в кабинета има нужното съоръжение за реализирането на имунизациите и да се наблюдава пациента в първите 15 минути след нея, каквито са напътствията ", изясни доктор Чобанова.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР