Кацнал върху 24-метрова кула от 127 години градският часовник на

...
Кацнал върху 24-метрова кула от 127 години градският часовник на
Коментари Харесай

Часовниковата кула на Варна

Кацнал върху 24-метрова кула от 127 години градският часовник на Варна отмерва тъкмо време с помощта на трима майстори, които през годините са го поддържали.

Кореспондентът на БГНЕС от морската столица споделя за майстор-часовникаря Боян Николов. С часовника на Варна той се занимава от 14-годишен, когато станал чирак на фамозния Иван Отонов. А той наследил ключа за кулата от татко си - поборника Отон Иванов, чиято памет е увековечена с плоча в основите на каменната кула - знак на града.

Тя е построена през 1889 година под управлението на тогавашния кмет Кръстьо Мирски и в началото служела на пожарникарите, тъй като от върха й в тези времена целият град се виждал като на длан. Отон Иванов купил от Англия часовника и го инсталирал на върха, с цел да имат варненци благонадежден ориентир за тъкмо време. В знак на признателност градската администрация му дала колиба под кулата, в която той си отворил ателие. Прочутият бунтовник поддържал комплицирания механизъм до последния си мирис през 1934 година След гибелта му бизнеса и ключа от кулата наследил синът му Иван Отонов.

Сегашният занаятчия Николов се надява да съобщи знанията си и ключа за кулата на своя внук Християн. Не е сигурен обаче дали ще одобри поста, тъй като това не носи пари, а уговорките са доста. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР