Като важен ден за международните политически отношения се очертава днешният

...
Като важен ден за международните политически отношения се очертава днешният
Коментари Харесай

Важен ден за световната политика: Тръмп, Путин, Си, ЕС,...

Като значим ден за интернационалните политически връзки се обрисува днешният 6 юни. В рамките на няколко часа завършва визитата на Доналд Тръмп във Англия, стартира визитата на Си Дзинин в Русия, срещата Володимир Зеленски с Доналд Туск, както и изключителното съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Доналд Тръмп във Англия

Държавното посещаване във Англия на Доналд Тръмп завършва с присъединяване в гала за отбелязване на 75-ата годишнина от Десанта в Нормандия в град Портсмут. Очаква се президентът на Съединени американски щати да се срещне и с ирландския министър председател Лио Варадкар в Дъблин.

Тръмп съобщи през вчерашния ден, че Съединените щати и Обединеното кралство имат " най-великият съюз в света за всички времена ". Още през цялото време на визитата и двете страни натъртват извънредно доста на дълбоките исторически връзки и общите полезности като основа на " специфичните " британско-американски връзки.

При визитата на Тръмп в Потсмут обаче се чакат нови митинги, а ръководителят на градския съвет Джералд Върнън-Джаксън към този момент изрази неодобрение от присъединяване на американския президент, тъй като поради изключителните ограничения за сигурност ще бъде негоден празника за локалните хора с наложените ограничавания за достъп в региона на церемонията. Някои показват неодобрение, че държавно управление не намира пари за ветераните от войната, само че харчи средства за държавно посещаване на Тръмп.

Самият президент и първата дама на Америка - Мелания, дадоха нощес ответен банкет в резиденцията на американския дипломат в Лондон, на който кралицата беше показана от принц Чарлз и Камила Паркър-Боулс. Преди това Тръмп организира къси срещи с последователи на твърдия Брекзит от Консервативната партия, както и с Найджъл Фарадж.

Си Цзинпин и Владимир Путин

Председателят на Китайската национална република Си Цзинпин идва на държавно посещаване в Русия по покана на президента Владимир Путин. По време на идните диалози ще бъде отделено изключително внимание на огромните стопански и филантропични планове, прецизират от пресслужбата на Кремъл.

Очаква се президентът Путин и ръководителят Си да обсъдят и настоящите интернационалните и районни проблеми. Планирано е подписването на редица взаимни документи.

Вечерта двамата водачи ще участват в Болшой спектакъл на церемониален концерт, отдаден на 70-ата годишнина от установяването на дипломатическите връзки сред Русия и Китай. Ще вземат участие и в откриващия се на следващия ден в Санкт Петербург Международен стопански конгрес. Сред гостите на форума са българският президент Румен Радев, министър председателите на Армения и Словакия Никол Пашинян и Петер Пелегрини и генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш.

Изострянето на напрежението в Близкия изток, дължащо се на американския напън върху Иран, е тревожно и всички страни би трябвало да проявят въздържаност, съобщи Си Цзинпин пред съветски медии преди днешното си посещаване в Москва. Пред ТАСС и в. " Росийская газета " Си означи, че заради " крайния напън " на Вашингтон над Техеран и едностранните наказания напрежението в Близкия изток продължава да се повишава.

Развитието на ситуацията е тревожещо, добави той. Иранската нуклеарна договорка би трябвало да се извършва и съблюдава напълно, заради основното й значение за мира и стабилността в Близкия изток и неразпространението на нуклеарно оръжие, сподели китайският президент.

Вижданията и позициите на Китай и Русия по иранския нуклеарен въпрос в доста огромна степен съответстват, като и двете страни се надяваме всички страни да запазят здравомислието си и да проявят въздържаност, активизирайки разговора и консултациите и намалявайки напрежението, уточни той.

Китай се разгневи от американските закани против страни и компании, които нарушават американските наказания, като внасят ирански нефт. Китай и Иран имат близки енергийни връзки, напомня Ройтерс.

Си Цзинпин не повдигна директно въпроса за петролните наказания, само че наподобява загатна за тях, заявявайки, че Китай ще продължава твърдо да отстоява законните си права и ползи.

Избори в Дания

Днес в Дания се организират парламентарни избори, а след тях страната евентуално ще бъде ръководена за повторно от жена. С най-големи шансове за победа е опозиционната социалдемократическа партия.

Социалдемократите водят в допитванията с 29 % поддръжка, следвани от либералите на премиера Ларс Льоке Расмусен с 18 %.

Под управлението на Мете Фредериксен социалдемократическата партия в Дания доста промени политиката си в посока десница. Фредериксен, която се стреми към поста на демократичния министър-председател Расмусен, упорства за доста ограничение на миграцията и изнасянето на приемните центрове за бежанци отвън Дания. Именно на от елементи възприетите послания на крайнодясната Датска национална партия се дължи и триумфът на социалдемократическата партия.

Друга съществена тематика в предизборната акция беше пенсионното обезпечаване. Социалдемократите упорстват за понижаване на пенсионната възраст, което либералконсервативното държавно управление на малцинството не позволи.

Володимир Зеленски и Доналд Туск

Новоизбраният президент на Украйна Владимир Зеленски е на първа задгранична аудиенция в Брюксел. Той към този момент беседва са генералният-секретар на НАТО Йенс Столтенберг, и с ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер. За през днешния ден е планувана среща с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск.

Говорителят на украинския държавен-глава по-рано разгласи, че визитата на Зеленски в Брюксел е знак за ангажираността на Киев по пътя към европейската и евроатлантическата интеграция. Актьорът без никакъв политически опит встъпи в служба на 20 май, откакто победи на изборите Петро Порошенко. Световният интерес е ориентиран към това какви връзки ще откри Зеленски с Русия и по какъв начин ще развие връзките с Брюксел.

Извънредно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събира на незабавно съвещание при закрити врата след кървавите репресии над митингите в Судан, предава Франс Прес и Българска телеграфна агенция. След като бяха убити над 60 души по последни данни на Ройтерс, Военният временен съвет прикани за производство на избори в границите на девет месеца и беше наказан от Лондон, Вашингтон и Осло.

" Трябва да се върнем на масата за договаряния допустимо най-бързо, Законността не може да пристигна от дулото на пушка ", съобщи немският дипломат в Организация на обединените нации Кристоф Хойсген преди съвещанието, поискано от страната му и Англия.

Международните рецензии към военната хунта заваляха, откакто стачкуващи пред генералния щаб на армията в Хартум бяха разгонени със мощ. Според близкия до митингите Централен комитет на лекарите са били убити 35 и ранени няколкостотин души. Жертвите в лечебните заведения, преброени в понеделник и вторник, са общо 40, уточни по-късно в официално съобщение лекарската организация.

" Да се приканва в този момент за предварителни избори, е отвод от народна власт ", съобщи немският дипломат в Организация на обединените нации и акцентира, че изискванията за образуване на избори не са налице.

Генералният секретар на Организация на обединените нации осъди в понеделник несъразмерното потребление на мощ от суданските сили за сигурност. Антониу Гутериш прикани за обновяване на договарянията за спокойно предаване на властта на цивилно държавно управление. Вчера военните, които ръководят Судан, откогато на 11 април смъкнаха от власт президента Омар Башир, оповестиха, че анулират всички ограничения, за които се бяха договорили с протестиращите и до девет месеца ще има избори.

България и света

Румен Радев и " Три морета "

Държавният глава Румен Радев ще взе участие в Четвъртата среща на върха на районната самодейност " Три морета ", която ще се състои в Словения, оповестиха от прессекретариата на президента.

Българският президент ще посети Любляна по покана на словенския си сътрудник Борут Пахор, който е хазаин на форума.

Инициативата " Три морета " е основана през 2015 година и сплотява 12 страни от Европейския съюз, ситуирани сред Адриатическо, Балтийско и Черно море, като задачата е да се насърчи транспортната, енергийната и цифровата съгласуваност в района посредством взаимни планове.

Българският държавен глава ще взе участие в полемика в границите на президентския панел на форума дружно с президентите на Словения, Хърватия, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, както и представители на Словакия и Унгария. Ще взе участие и министърът на енергетиката на Съединени американски щати Рик Пери. Темата на полемиката е отдадена на провокации пред Европейски Съюз в района сред Адриатическо, Балтийско и Черно море.

Във водената от президента Радев делегация е министърът на стопанската система Емил Караниколов, както и представители на българския бизнес, които ще вземат участие в икономическия конгрес, съпътстващ срещата на върха в Любляна.

В рамките на двудневната среща на върха ще участват ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, немският президент Франк-Валтер Щайнмайер, висши представители на Европейска банка за възобновяване и развиване, на Европейската капиталова банка.

Бойко Борисов, Екатерина Захариева и външния министър на Нидерландия

По покана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева на публично посещаване у нас идва външният министър на Кралство Нидерландия Стеф Блок.

Двамата ще обсъдят развиването на двустранните връзки в годината, когато се навършват 110 година от установяването на дипломатически връзки сред България и Нидерландия. Ще дискутират настоящи тематики от дневния ред на Европейския съюз, европейската интеграция на Западните Балкани и други външнополитически въпроси от съвместен интерес.

На 5 юни 2019 година в Министерския съвет Стеф Блок ще бъде признат от премиера Бойко Борисов и от вицепремиера Екатерина Захариева. Ще се състоят и диалози сред двете делегации. След договарянията Екатерина Захариева и Стеф Блок ще дадат конференция в Гранитната зала на Министерския съвет.

Източник: дарик
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР