Като в роман на Стивън Кинг - гробище за домашни

...
Като в роман на Стивън Кинг - гробище за домашни
Коментари Харесай

Нерегламентирано гробище за домашни любимци се разраства в природен парк край Варна

Като в разказ на Стивън Кинг - гробище за домашни животни от години се разраства на територията на Природен парк " Златни пясъци " край Варна.

Въпреки че паркът е със статут на резерват и всяка човешка активност е неразрешена, поданици на града погребват домашните си любимци там. Причината – в града няма няма самостоятелен за задачата имот, няма и нормативна база за това.

Сред изхвърлените битови боклуци сред дърветата в предпазената околност откриваме гробове на домашни животни. Те са усърдно завършени и си проличава, че са от много години.

Нерегламентираното гробище за домашни любимци над варненския квартал “Виница ” е с повърхност от към половин декар. На надгробните могили могат да се прочетат имената на част от заровените животни. Закон за погребването на домашни любимци няма. Във Варна няма и обособено за задачата място. Затова притежателите на домашни животни са принудени да се оправят сами.

През 2002 година в гробищния парк край село Тополи е имало имот за погребването на домашни любимци. 14 години по-късно, обаче, по наставление на Мининстерството на опазването на здравето, здравната ревизия във Варна закрива гробището за домашни любимци.

" Оттогава до затварянето през 2017 година към 400 домашни любимци са намерили своя безконечен дом, по този начин да кажа. Никъде в България все още не действат гробища за домашни любимци ", сподели Тодор Генков, шеф на Общинска компания " Обреди ".

Заради неналичието на правилник притежателите на домашни любимци са принудени сами да вземат решение къде да ги погребват. Навярно всяка община би трябвало да поеме самодейността в свои ръце, по образеца на Бургас, където общински съветници желаят да бъде избран терен за погребение на домашни животни.

Вижте още в репортажа на Петко Петков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР