Като цяло ситуацията с COVID-19 е търпима, но се очаква бавно

...
Като цяло ситуацията с COVID-19 е търпима, но се очаква бавно
Коментари Харесай

Витанов: След като Омикрон стане доминиращ, 2-3 седмици ще бъдем в негов плен

" Като цяло обстановката с COVID-19 е търпима, само че се очаква бавно утежняване, тъй като разновидността Делта отслабва, а " Омикрон " не е станал доминантен ". Това съобщи проф. Николай Витанов в утринния блок по Нова телевизия.

" Базовото репродуктивно число през днешния ден е 1,11 - т.е. 100 души с COVID-19 заразяват 111. Заразата усилва обсега си, само че цифрата е под 1,3. Това е по този начин, тъй като в областите, където заболеваемостта е висока, кревати към момента има. А там, където е по-ниска – леглата понижават ", сподели още той.

По думите му в идващите седмици следва " Омикрон " да стане преобладаващ. " Първото нещо, което той ще провокира е постигане на 10 000 случая дневно. Има време това да се случи. Не се чакат внезапни пикове нагоре, тъй като пожарът не гори отмерено. Дори и да има такива, това няма да продължи повече от 2-3 дни ", уточни той.

Витанов удостовери, че направената от него прогноза през ноември е настояща и все още. " След като " Омикрон " стане преобладаващ, 2-3 седмици ще бъдем в негов плен. Това ще бъде максимумът, ще стои няколко дни и по-късно ще тръгне надолу. Т.е. упованията са, че през втората половина на февруари ще сме минали максимума и ще вървим надолу ", сподели Витанов.

От позиция на претовареност на интензивните кревати най-неприятно е ситуацията в Северния централен регион – Силистра, Русе, Велико Търново.

" Тя е 72,5%, само че в случай че нищо не се направи, до края на седмицата ще е 80%. Има обаче и дейни детайли, които могат да трансформират това – държавното управление да вземем за пример може да вземе някакви ограничения за да не се доближат тези проценти ", съобщи математикът.

Според него това дали ще се наложи в тези области локдаун или не, не е единствено здравно, само че и политическо решение. " Системата е изчислена по този начин, че даже и да станат 80%, може да издържи още известно време. Тоталният локдаун нормално за десетина дни трансформира картината. В тази вълна скоростта на запълване на леглата не е била над 2% дневно, тъй че упованията са да не се доближи до 100% запълване. Този запас от 20% не може да се изгори за един ден ", изясни той.

" Русе беше ден-два над 80%, в този момент са 70 и няколко - нищо не стана. Може да се изкара известно време и на 80%. В близките области на Северния централен регион има свободни интензивни кревати. Т.е. хора които имат потребност от интензивни грижи могат да бъдат закарани там и да се обстановката да се удържи ", разяснява Витанов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР