Като пица с пармезан и с шунка описа проектобюджета за

...
Като пица с пармезан и с шунка описа проектобюджета за
Коментари Харесай

"Бюджет 2020" бил като пица с пармезан и шунка

Като пица с пармезан и с шунка разказа проектобюджета за 2020 година ръководителят на бюдетната комисия Менда Стоянова в изявление за Би Ти Ви. Тя си послужи с тази метафора помолена да направи съпоставяне с имитация на финансовия министър в първия кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков, който в годините на международната икономическа рецесия беше съставил бюджет на " постната пица ".

Стоянова добави, че пицата няма да е разпределена поравно сред всички, а повече ще има за тези, които работят повече, които са по-добре образовани и квалифицирани. " Обикновено това е в частния бранш, където има висок напредък, повече добавена стойности доходи ", добави тя.

Председателят на бюджетната комисия посочи, че страната ще поддържа бюджетните чиновници с 10-процентен растеж на възнагражденията, а съответно учителите - със 17%. Тя напомни, че през 2016 година началната учителска заплата е била 600 лева, а следващата година ще е 1085 лева Целта е да се привлекат младежи към тази специалност.

За опазване на здравето са планувани с 498 млн. лева повече откакто през 2019 година са дадени в допълнение към 450 млн. лева, акцентира Стоянова. С спомагателното финансиране се чака да се реализира и покачване на заплатите на медицинските сестри, само че по думите на ръководителя на бюджетната комисия това може да стане единствено посредством клиничните пътеки, а не административно.

Помолена да разяснява концепцията на Българска социалистическа партия за преизчисляване на пенсиите тъй че най-ниските от тях да се изравнят с линията на бедността, Стоянова отговори, че пенсионният модел, прилаган и с утвърждението на Българска социалистическа партия, планува всеки да получава съгласно осигурителния си принос.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Бюджет 2020 (16)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР