Като лош сигнал - така от обществения съвет за изграждане

...
Като лош сигнал - така от обществения съвет за изграждане
Коментари Харесай

Казусът Мама и аз: 11 специалности е трябвало да обслужват 40 педиатрични легла, което не отговаря на нормата

Като неприятен сигнал - по този начин от публичния съвет за създаване на Национална детска болница дефинираха взетото съгласно тях непрозрачно решение за частната болница, наречена в началото " Мама и аз ".

В Българска национална телевизия Надежда Рангелова-Бояджиева - член на публичния съвет, изясни, че в началото в болничното заведение е било планувано да има 11 педиатрични специалности за 40 детски кревати.

" 11 педиатрични специалности при в началото 40 декларирани кревати - това значи по 3 кревати и малко на компетентност, което, в случай че не ме лъже паметта, е под законовата наложителна численост - 5 броя. Така че всичките тези неясноти, в това число и взимането на решението в последния миг без всякаква бистрота, без всякаква полемика, разискване с основни фактори в този развой докара до тази реакция. И да, имаме такива терзания и опасения, че може да бъде преструктурирана и по-късно ", сподели тя.

Проблем е, че водим този спор - в случай че имаше детска болница, той нямаше да се състои, разяснява доцент Кирил Лисички - шеф на педиатрична клиника.

" Проблем с фрагментите има - на лекарско ниво, а на сестринско ситуацията е доста ужасно ".

Държавата би трябвало да избере кое за нея ще бъде приоритет, съобщи Надежда Рангелова-Бояджиева.

" Ние се борим с неналичието на последователност в Министерството на здравеопазването. За последните 10 години има 16 министри на опазването на здравето. Три са главните проблеми при построяването на тази болница - първият е кадровата политика. Вторият е инфраструктурата - болничното заведение се намира в Горна баня ".

Създаването на болничното заведение ще обезпечи подготовка на фрагменти, изясни доцент Лисички, само че уточни, че страната би трябвало да се намеси при преструктурирането на лечебните заведения след възможното ѝ изграждане.

" Кой да вземем за пример може да задължи детската хирургия от " Пирогов " да се реалокира? Затова страната би трябвало да бъде тук, другояче няма по какъв начин да стане ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР